Емил Йорданов: Имаме сериозна традиция в използване на пиротехник

На прага на новата 2022 година и въпреки отказа на редица градове от празничната заря, сред които София, Пловдив, Стара Загора и Кюстендил, страстта към „частното” използване на пиротехника не стихва.

Екип на БГНЕС посети един от водещите магазини за пиротехника в столицата, за да научи какви са настроенията и желанията на софиянци да празнуват на фона на широк диапазон от аудио-визуални ефекти.

„Тенденцията в последните години е да се търсят т.нар. пиробатерии. Това е, казано на нормален език, заря в кутия. Поставяте на земята, палите едно фитилче и се наслаждавате на красиво шоу. Оттам нататък, традиционно си остават пиратките, римските свещи и т.н.“, каза търговецът Емил Йорданов.

По думите му в България хората имат много сериозна традиция на използване на пиротехнически материали и са добре запознати с тези изделия от години. Според него те предпочитат сигурното, избират да пазаруват от лицензирани магазини, отбягват случайните търговци и като цяло залагат на сигурните материали.

„Да, понякога хората търсят неща, които да гърмят – силно и мощно, но тенденцията е да се обръща все повече и повече внимание на безопасността“, категоричен бе Йорданов.

Той отбеляза, че коронакризата се е отразила неблагоприятно върху търговията в този сегмент. Бизнесът с пиротехника е ориентиран в последните два дни от годината и когато не може да се поеме голям поток от хора заради мерките, това неминуемо се отразява на целия сектор.

Експертът по пиротехника даде и няколко ценни съвета на хората, които нямат богат опит с използването на такъв тип изделия, как да подхождат към тях по-внимателно.

„На първо място, най-важното е да се доверите на консултанта. Да го слушате внимателно, когато ви предлага пиротехнически изделия, понеже той ще ви обясни всяка една специфика. Затова е изключително важно да избирате лицензирани магазини с обучени лица. След това, четете много внимателно инструкциите. И последната ми препоръка е да не употребявате пиротехнически изделия след като сте употребили алкохол. Същото е като при шофирането – губи се представа за времето, хората държат неща в ръце, които не трябва да се държат. Нищо не трябва да се държи в ръка“, подчерта специалистът. /БГНЕС