Емил Кременлиев: По-добре за футбола беше дербито да не се играе

Видях, че и от двата щаба са били против срещата да продължи, което е нормално. По-добре за футбола беше мачът да не се играе. Равностоен мач. ЦСКА могат да съжаляват малко повече. Имаха една-две чисти ситуации, както и положение за дузпа. Това заяви в интервю за БГНЕС бившият играч на Левски и ЦСКА Емил Кременлиев след дербито между двата тима в неделя.

Силният снеговалеж не позволи на двата тима да покажат качествата си

Кременлиев е носил екипите и на двата столични гранда. Той е медалист от Световното първенство в САЩ през 1994 година. Часове след Вечното дерби, което се игра при силен снеговалеж на Националния стадион, той коментира събитията на "Васил Левски" специално за БГНЕС:

- Г-н Кременлиев, трябваше ли според Вас мачът Левски - ЦСКА да се играе?

- Видях, че и от двата щаба са били против срещата да продължи, което е нормално. По-добре за футбола беше мачът да не се играе. Двубоят на Лудогорец го отложиха. Не знам как стоят нещата с телевизията. През второто полувреме беше поизчистен терена, но въпреки това беше тежък. Не е гаранция, че на добър терен щяхме да гледаме страхотен футбол, но при всички случаи е по-добре да нямаше мач днес. От друга страна толкова фенове бяха дошли, не мисля, че те пак биха били на стадиона и в понеделник. Имаше много хора от провинцията, може би това беше един компромисен вариант.

- Със сигурност сте играли мачове на такъв терен преди години, каква е разликата?

- В никакъв случай теренът не може да бъде оправдание, както за ЦСКА, така и за Левски. Изобилстваше силовата игра, физиката, но каквото и да говорим, двата отбора не разполагат с чак толкова ювелирни играчи, като Де Бройне, например.

- Какво е мнението Ви за двубоя като цяло?

- Мач, какъвто очаквах. Равностоен. ЦСКА могат да съжаляват малко повече. Имаха една-две чисти ситуации, както и положение за дузпа. С ВАР вече има много тълкувания, които не са ми ясни. Не знам дали въобще на някой от футболните хора са им ясни. Затова не бих искал да взимам мнение. Като цяло мач, в който имаше заряд, напрежение, "червени" картони, жълти, фалове, нерви... Всичко, което съпътства едно дерби.

- Тези загубени от ЦСКА две точки как ще повлияят на шампионата?

- Мачове има доста. След редовния сезон ще се играе първа шестица, но все си мисля, че Лудогорец ще победи Ботев Враца и излизат с шест точки напред. Гледам, че Разград са по-стегнат отбор, мачка всичко по пътя. Едва ли ЦСКА ще успее да спре Лудогорец точно този сезон.

- За Левски няколко думи да кажете...

- От това, което беше и това, което е сега има огромна разлика. Спор няма. Левски вече е в шестицата и всички отбори се съобразяват със "сините". За тима е важно, че излиза от тази посредственост, когато по никакъв начин не му приличаше. В един момент те си го заслужаваха с поведението и играта, но сега Левски полека-лека се връща там, където му е мястото. Класира се на полуфинал за Купата, в шестицата е, отделен въпрос е какво ще стане. Сърбаха играчи, подредиха се, няма спор, че идването на Мъри се отрази.

- Станимир Стоилов ли е основната причина за случващото се в Левски?

- Не бих казал, че е само Мъри, но той е съществена част от това. Завръщането му показва, че нещата там са сериозни... нови собственици, почнаха нови собственици да се появяват - едни, втори, трети. Феновете на Левски се обединяват, а не малка роля за това играе именно Мъри. На мача с Локо Пд дойдоха 10 000, което не се беше случвало отдавна.

- А, защо според Вас има отлив на публиката на ЦСКА?

- От опит знам, че публиката на ЦСКА е малко по-капризна. Подкрепя отбора, но иска той не само да побеждава, но и да играе добър футбол. Да играе голям футбол, а те не го правят. Аз така си обяснявам реакцията и на публиката.

- Как виждате изхода от мачовете за Купата?

- Аз лично искам да гледам финал ЦСКА - Левски. На хубаво време, хубав терен, да дойдат 30 000, примерно. Но все пак съм скептичен. Предстоят по два мача. Лудогорец в момента е много подреден отбор, с много голямо разнообразие и не съм уверен, че финалът ще е ЦСКА - Левски. Предполагам, че ще бъде ЦСКА - Лудогорец, въпреки че не искам де подценявам по никакъв начин отбора на Славия. Това е техният турнир. /БГНЕС