Емил Нешев: Преходният сезон в планината е най-динамичен

От началото на годината са проведени 44 спасителни акции във високата планина. Пострадалите са общо 56 от началото на годината. Това е сериозна цифра.

Това каза в интервю за БГНЕС директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК) Емил Нешев.

"Като изключим, че миналите две години бяха под флага на пандемията от COVID-19, което доведе до много по-малка посещаемост на планините в ски зоните, тази година беше много посетена. С много хора, с много добър, силен сезон. Съответно и пострадалите бяха повече", посочи Нешев. Според него характерно е, че и акциите във високата планина зачестяват.

Нешев отбеляза, че все още не е приключил зимният сезон. "Най-малкото зимните курорти и комплекси работят до 10 април. Поне така е обявено. Все още в планините има страшно много сняг. Още не е започнало топенето. Напротив, все още вали сняг във високата част на планината. Температурите са много ниски нощно време. През деня се затопля, но при всички случаи са си зимни условията, въпреки че се наблюдават леко пролетни характерни процеси, но все още сме далеч от приключване на зимата като цяло", каза Емил Нешев.

Нешев подчерта, че планината никога не трябва да се подценява. "Още повече в такива преходни сезони. Преходният сезон между зимата и лятото се характеризира с много динамично време. Много често бързо се заоблачава, предстоят валежи, гръмотевични бури започват да се чуват по планините. В същото време суграшица, понякога и градушка може да се случи. С една дума - динамично време. В никакъв случай не трябва да се подценява този сезон. Наблюдава се в този сезон по-малка посещаемост на планините като цяло. Във високата част на планините има относително по-малко хора. При един евентуален инцидент, по-трудно бихме намерили кой да помогне, кой да ни види, кой да предаде съобщение. Така че още в по-голяма сила важи правилото, че сам в планината не трябва да се ходи. Винаги минимум двама души и да се съобщава на близки, приятели и роднини предполагаемият маршрут, по който се движим, за да имаме все пак някакъв ориентир при случай на инцидент. Дано да няма такива, но никога не се знае", заяви Емил Нешев.

Шефът на ПСС даде съвет и какво да правим при гръмотевична буря в планината.

"Да следим първо прогнозите за времето. Ако има прогнози с вероятност за гръмотевична дейност, трябва да се изнесем значително преди времето, в което се прогнозират такива атмосферни действия. Да не допускаме да бъдем във високата част на планината. Ако пък ни завари такава ситуация във високата част на планината, да се освободим бързо от всички метални предмети по нас, електронни устройства и по най-бързия начин да слезем от високото към ниското", каза Нешев.

По думите му в никакъв случай не се препоръчва човек да се скрие под дърво или под единични камъни.

"Най-добре да не попадаме в тази ситуация", каза още директорът на ПСС. /БГНЕС