Емил Радев: Цифровото евро е смел скок в бъдещето

Цифровото евро е смел скок в бъдещето, но не означава край на традиционните банкноти и монети. То ще донесе нови възможности, но и нови предизвикателства. Ние обаче споделяме общи ценности и цели, а те са най-верният ни компас.


Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев на конференцията в Европейския парламент „Бъдещето на финансовата интеграция на ЕС: Разширяване на еврозоната и създаване на цифрово евро", предаде специалният пратеник на БГНЕС в Брюксел Димитър Русков.

„Цифровото евро ще донесе един по-интегриран, иновативен и приобщаващ Европейския съюз. Като български евродепутат виждам добри перспективи за родината ми. Изборът за приемане на еврото е направен още при присъединяването ни към Европейския съюз", каза Радев.

Той посочи, че предприетите от страната ни реформи „ни приближават не само до критериите за членство, но и към стабилността, която носи еврото".

„Все още не сме покрили напълно изискванията, но напредваме. Популистите ни представят еврозоната като заплаха към суверенитета ни. Представените неотдавна български евромонети доказват, че това не е вярно", заяви евродепутатът.

Радев отбеляза, че много от страховете в обществото идват от очакванията за растеж на инфлацията и поскъпване на стоките, но статистиката в държавите, които вече са приели единната европейска валута, показва обратното.

„Ние ще се присъединим по сегашния фиксиран курс. Няма да се налага превалутиране, лихвите по заемите ще се понижат. Икономиката се нуждае от сигурност и предвидимост, което еврото дава", добави той.

Еврокомисарят Марейд Макгинес, която отговаря за въпросите на финансовата стабилност, услуги и за съюза на капиталовите пазари, се включи в конференцията с видеообръщение.

Той подчерта, че очаква България като 21-ия член на еврозоната.

„Еврото е практично и полезно за хората и бизнеса. Милиони хора използват еврото, надявам се скоро и българите. Причините не са само икономически и финансови, защото еврозоната е символ на обединена Европа", каза тя.

Макгинес посочи, че икономическата сфера се променя и Европа трябва да бъде подготвена за това.

„Европейската комисия предложи регламента за създаване на цифрово евро. Също предлагаме парите в брой като законно платежно средство. Така хората ще имат избор и удобство", добави комисарят.

От своят страна Паскал Донаху, председател на Еврогрупата (министрите на финансите на държавите от Еврозоната), подчерта, че единната европейска валута е символ на обединението на континента.

Според него цифровото евро е тема с особена важност в момента, разширяването на ЕС и еврозоната ще бъдат главен приоритет в следващите години.

„Въпросът не е дали, а кога България ще се присъедини към еврозоната. Цифровизацията е с висок приоритет в рамките на блока във все по-дигитализирания свят. Работата на ЕЦБ продължава и ще зависи от законодателството в ЕС", допълни Донаху. /БГНЕС