Емилиян Гебрев пред NY Times: Във взривените чешки складове имаше моя стока

Във взривените през 2014 г. складове за боеприпаси в село Върбетице, Чехия, е имало стока на българския бизнесмен Емилиян Гебрев. Това коментира самият той пред "Ню Йорк таймс". Според чешките власти именно тази стока е била обект на взривовете.

Руски шпиони на два пъти са се опитали да отровят българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев. Изданието описва Гебрев като „скромен дядо, който кара собствена кола и настоява, че не е значима личност извън родината си“, но през последните дни е станало ясно колко значим е той поне за един елитен отряд в рамките на военното разузнаване на Кремъл.

Разкритието е ново и изненадващо, като се има предвид, че групата два пъти се е опитала да убие и Гебрев. През 2015 г. българските власти твърдят, че офицери от подразделението са пътували до България и са го отровили с вещество, наподобяващо същото нервнопаралитично вещество "Новичок", използвано срещу бивши шпиони и критици на Путин, припомня „Ню Йорк Таймс“. В имейл до вестника Гебрев пише, че той е държал муниции на склад в Чехия и признава нещо, което досега отричаше, че неговата компания "Емко" е доставяла военно оборудване за Украйна след 2014 г., тоест след като сепаратистите, подкрепяни от руските въоръжени сили и разузнавателни служби, започват война срещу украинската армия.

Според него въпросното „подразделение 29155“ е оперирало из Европа дълго време преди да бъде идентифицирано от западните разузнавателни агенции през 2019 г. Разследване на "Ню Йорк Таймс" от същата година разкрива целта на елитния отряд и показа, че неговите агенти са извършили опита за убийство година по-рано на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, който бе отровен във Великобритания,

припомня изданието. Българските прокурори обвиниха трима офицери от подразделение 29155 в отравянето на Гебрев през януари 2020 г. и издадоха заповеди за ареста им. Те също така публикуваха видеозапис от охранителна камера, на който се вижда как един от нападателите очевидно намазва с отрова дръжките на вратите на автомобили, принадлежащи на търговеца на оръжия, неговия син и мениджър в гараж близо до офисите им в София.

Гебрев се съмнява, че нападателите са действали сами и намеква, че даже и руснаците да са отговорни за отравянето му, те вероятно са в сговор с негови врагове в България.

Изданието цитира бивш украински представител, пожелал анонимност, според който през 2014 г. фирмата "Емко" е подписала договор за доставка на артилерийски снаряди за украинските въоръжени сили. /БГНЕС