Емилиян Гебрев: 10 години след отравянето ми не очаквам развитие по разследването

Отравянето ми беше през 2015 г., а догодина ще станем 2025 г. Не очаквам и на 10 годишнината да има каквото и да било развитие по разследването.

Държавата решава къде да изнасяме. Може да искаме да изнесем нещо и на Марс, но тя дава разрешението.

Това заяви в интервю специално за БГНЕС бизнесменът в сферата на отбраната Емилиян Гебрев. Той изпадна в кома през 2015 г., след като беше отровен с нервнопаралитичното вещество "Новичок", за което са обвинени офицери от руското военно разузнаване ГРУ.

„Това беше първият терористичен акт в страните от НАТО и Европейския съюз. Имам надежда и си живея съвсем нормално. Въпросът е, когато човек извърши нещо да има наказание“, каза Гебрев.

На въпрос дали все още вижда опасност от подобни престъпления в България, той отговори:

„Все още има опасност и никой не е защитен от нея по какъвто и да било начин – това е част от войната. Съвсем нормално е да бъдем атакувани, но още по-нормално е страната да си защитава обектите и хората. Още повече, че ние не решаваме къде да изнасяме - държавата решава. Може да искаме да изнесем нещо и на Марс, но тя дава разрешението“.

Бизнесменът каза още, че за 10 години са били извършени 10 терористични акта, но „няма никакъв резултат, а това е доста странно“. Според него се вдига само някакъв шум, както в случая със задържания за шпионаж в полза на Русия служител на ГДБОП, но „генерално не е направено нищо“.

Емилян Гебрев посочи, че очаква от българските власти „нещо добро“, но е „умерен оптимист“.

Между 2011 г. и 2020 г. взривове поразиха четири склада и производствени съоръжения, свързани с компанията на Гебрев „ЕМКО“. Българските прокурори заявиха, че има "обосновано предположение", че четирите взрива са свързани с опита за отравянето му.

Тази година Софийският градски и Софийският апелативен съд дадоха разрешение Софийската градска прокуратурата да издаде Европейски заповеди за арест спрямо шестимата руски граждани, обвинени за тероризъм у нас. Според прокуратурата те са взривили четирите оръжейни склада периода от 2011-а до 2020-а. В тях е имало продукция, предназначена за Украйна и Грузия. /БГНЕС