Емоционално посрещане за златните момичета на България

Емоционално посрещане на родна земя получиха златните момичета на България от ансамбъла по художествена гимнастика, както и индивидуалните състезателки Боряна Калейн и Катрин Тасева, предаде репортер на БГНЕС. Десетки фенове, приятели, треньори и млади надежди в художествената гимнастика посрещнаха грациите ни, които спечелиха златен медал в отборната надпревара на Олимпийските игри в Токио.

Ансамбълът в състав Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Ерика Зафирова и Стефани Кирякова спечели титлата в многобоя, докато Боряна Калейн завърши пета в многобоя на индивидуалната надпревара, а Катрин Тасева финишира на 14-та позиция в последното състезание в кариерата си. На Летище София с радостни възгласи, цветя и прегръдки бяха посрещнати още старши-треньора на ансамбъла Весела Димитрова, нейната помощничка Михаела Мевска и председателя на родната федерация Илиана Раева.

„Още не можем да повярваме, че сме първи и че сбъднахме мечтата си. За да не ги повредим, седят на бюрата до нас. Все още спим спокойно, защото мислим, че нещата са както преди. Емоциите наистина са уникални, точно така си мечтаехме да ни посрещнат в България. Не, все още не. Всекидневни тренировки, много труд в залата и лишения. Силно се надявахме, мечтаехме всеки божи ден да спечелим златен медал, но някак си не мислехме, че ще ни го дадат“, казаха родните ни грации.

Весела Димитрова

„Да, в действителност отговорността я осъзнавахме, когато заминахме за Олимпиадата. Много благодарим на хората за тази обич и подкрепа. Да, изключително много се радваме ние за италианския отбор – това беше част от нашата мечта, да са с нас на почетната стълбичка, поздравихме се взаимно. Посланието е, когато Бог каже нещо, то се случва, няма невъзможни неща. Нормално е да се чувстват по този начин. Смятам, че всеки може да прецени какво е спортсменско поведение“, завършиха те по повод реакцията на рускините, които не останаха доволни от второто си място

Боряна Калейн, която остана пета в индивидуалното в многобоя, се надява да продължи да се състезава до Олимпиадата в Париж след три години. „Доволна съм, надявам се да съм здрава и да издържа до Париж. Много се надявам, това ми е целта. Абсолютно, това състезание само беше пример, че упоритата работа побеждава абсолютно всичко. Чувството беше невероятно, те са ми много близки приятелки, плаках с тях в залата, пожелавам им много успехи и на Световното, дано Бог е с нас. Още на тази Олимпиада тръгнах с идеята за медал, надявам се да издържа физически и психически за Париж. Моите треньори и целия ми екип, благодаря им. Да, ще имаме почивка до края на месеца, след това започваме подготовка за Световното в Япония в края на октомври. Искам да благодаря за милите думи, които получих преди и след състезанието. Много благодаря на всички хора, които са тук, искрено ни зарадвахте“, заяви тя.

„Чувствам се много удовлетворена и си тръгвам щастлива от спорта. Аз си изиграх толкова лошо съчетанието, че исках да си тръгна от килима. Оттук-нататък продължавам като треньор, още в началото на септември започвам да работя с няколко девойки от националния отбор лично. Още не знам кое точно първо ще ги науча, защото работата с деца е много специфична, особено на тази възраст 13-14 години, надявам се да предам всичко от това, което ме е научила моята треньорка. Моят път беше труден, но красив“, сподели Катрин Тасева, която прекрати своята професионална кариера.

Илиана Раева

„Много сме щастливи, изненадани сме, че толкова много хора дойдоха тук да ни посрещнат. Това е чудесно, радвам се, че сме направили това нещо, че момичетата са пример за малките деца. България се нуждае от такива примери. Да, щастливи сме, супер. Скачахме, викахме от радост“, коментира старши треньорът на ансамбъла ни Весела Димитрова.

"Има толкова неща, които трябва се оправят в българския спорт. Позитивно настроена съм за българската художествена гимнастика, защото съм начело и знам какво искам и как да го постигам заедно с екипа, който направихме. Желая всичко най-добро на спорта, защото България за мен е страна, която има огромни възможности в спорта, но трябва още много база да се подобрява, треньорските кадри, системата, методиката на работа. Да не са епизодични успехите, вярвам, че ще имаме още", коментира Илиана Раева.

"Винаги има какво още да се постигне, винаги може още отгоре. При мен винаги чашата е наполовина празна, за съжаление. Ние бяхме направили група във Вайбър и само чакахме да получим съобщение от центъра ни в олимпийското село и започваха поздравленията по телефона, виждахме се в ресторантите, в които се хранехме, целувахме се, даже Стойка като стана шампион малко преди нас, отидохме, разцелувахме я и тя ни даде да вземем медала за кадем. Много се поддържахме, много се радвахме и бяхме едно много сплотено семейство", разказа Раева за преживяното в Токио.

"Ели Бинева е част от този ансамбъл, тя е едно много трудно момиче, с много тежка травма, знаеше, че няма как да продължи. Тя е част от този успех, тя непрекъснато идва в залата при момичетата, тя е олимпийски шампион заедно с нас", допълни тя относно Елена Бинева, която започва олимпийския цикъл с ансамбъла, но след това трябваше да се откаже заради тежка контузия. /БГНЕС