Ендокринолог: Има пандемия от затлъстяване при децата

Понастоящем в света се наблюдава "пандемия от детско затлъстяване", заяви ендокринологът Алексей Калинчев каза пред RT.

"Причините са толкова банални, колкото и при затлъстяването при възрастните: хиподинамия и прекомерно хранене, които стимулират затлъстяването (консумират се предимно прости въглехидрати и наситени трансмазнини)", казва Калинчев.

Според него лечението на децата се усложнява и от ограничения избор на лекарства, които могат да се използват - повечето лекарства са разработени само за възрастни. Диетологът също така съветва да се лекува цялото семейство. В противен случай лечението ще бъде неефективно.

Хиподинамията се дължи на тенденцията за дистанционно обучение по време на пандемията от коронавирус. "Заради пристрастяването към джаджите децата вече не искат и не обичат да излизат на чист въздух, а предпочитат да си седят вкъщи и да играят виртуални игри", обобщи специалистът.

По-рано общопрактикуващият лекар Олга Александрова разказа за вредата от диетите с хранителни ограничения. В частност кетодиетата увеличава риска от смърт от всички болести поради неестественото намаляване на дела на въглехидратите в диетата./БГНЕС

Москва / Русия