Енергийната комисия преодоля поредното президентско вето

В първото заседание през новата пленарна сесия депутатите от Комисията по енергетика преодоляха поредното президентско вето и отново потвърдиха превърналите се в спорни промени в Закона за подземните богатства, предаде репортер на БГНЕС.

Държавният глава Румен Радев върна за повторно разглеждане четири параграфа от промените в закона, гласувани от парламента преди лятната ваканция. Това е 22-то поредно вето на президента от началото на мандата му.

Секретарят му по правните въпроси проф. Емилия Друмева аргументира пред народните представители мотивите и конкретните текстове, с които са несъгласни юристите от президентската институция. На първо място това е предвидената възможност кандидат за концесия за добив на подземни богатства да доказва финансови и технически възможности и чрез трето лице, но без да отговаря солидарно с него“.

„Солидарната отговорност пази кредитора. Кой е кредиторът в този случай? Държавата!“, напомни проф. Друмева пред депутатите.

На второ място тя постави разширените права на концесионера за дейности извън очертанията на находището, което му дава „възможност за намеса в околната среда и ландшафта, създавайки риск за живота и здравето на хората“. На трето място проф. Друмева постави срокът на концесията за добив, който вече може да достига 60 години. Последният текст е свързан с отказа за предоставяне на концесия по целесъобразност по непредвидени обстоятелства. Уредбата прехвърля риска изцяло върху държавата и по-конкретно върху Министерство на енергетиката.

По време на дискусията ресорният заместник-министър Жечо Станков пък се похвали с повишена събираемост на концесионните такси в полза на хазната.

Според Таско Ерменков от БСП ветото на президента няма за цел да спре законопроекта, а да го направи по-добър.

Предстои текстовете да бъдат окончателно гласуване в пленарната зала. /БГНЕС