ЕНП поиска разследване на задържането на Борисов

Председателят на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер поиска разследване на задържането на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Искането става само два дни след като групата на ЕНП изпрати спешна мисия за установяване на фактите в София след задържането на бившия министър-председател на България и лидер на партия ГЕРБ Бойко Борисов. Вебер назначи Моника Холмайер, председател на Комисията по бюджетен контрол на ЕП, и Джерон Ленерс, говорител на Групата на ЕНП в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП, да участват в мисията в България. Двамата евродепутати поискаха срещи с ангажираните страни, между тях българския министър-председател, министъра на вътрешните работи и кабинета на главния прокурор на България.

„През изминалата седмица видяхме, че водач на опозицията беше "отвлечен" за няколко дни. Нямаше съдебно решение, а само решение на политик, на вътрешния министър. В същото време съдът реши, че тези действия не отговорят на върховенството на закона. Затова според нас може да има нарушение на механизма за върховенство на закона”, каза днес Вебер и добави: „Ние искаме да се борим с корупцията, но това трябва да става при спазване на принципите на върховенството на закона. В България бе допуснато нарушение и това трябва да се разследва”, каза още председателят на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер.

Днес Вебер участва в дебата в Европейския парламент преди заседанието на Европейския съвет тази седмица за руската агресия срещу Украйна. Трябва да се уверим, че санкциите наистина нараняват режима на Путин и че украинският народ получава цялата необходима подкрепа, каза Вебер в началото на дебата. /БГНЕС