ЕНП замразява членството на ФИДЕС

Десноцентристката група в Европейския парламент гласува за суспендирането на унгарската партия ФИДЕС.

Партията на унгарския премиер Виктор Орбан бе отстранена от най-голямата и влиятелна политическа група на ЕС.

Дясноцентристката група в Европейския парламент гласува за прекратяване на действието на Унгарската партия ФИДЕС до по-нататъшно решение, съобщи президентът на Европейската народна партия Жозеф Дол.

"Суспендирането означава: неприсъствие на нито едно партийно събрание; без право на глас; без право да се предлагат кандидати за длъжности", уточни Дол.

"Десноцентристката група в Европейския парламент гласува за суспендирането на Унгарската партия ФИДЕС", съобщи президентът на Европейската народна партия.

Говорител на ЕНП съобщи, че 190 членове на партията са гласували в подкрепа на прекратяването, като само 3 са били "против", след дълги и разгорещени дискусии с Орбан в Брюксел.

ФИДЕС бе изправена пред експулсиране от ЕНП заради правителствени билбордове срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и финансиста Джордж Сорос. В тях се изброяват предполагаеми действия на ЕС за улесняване на имиграцията, например по-лесен достъп до визи или отпускане на пари за имигранти.

През последните години противоречивата политика на унгарския премиер предизвика много критики сред членовете на ЕНП. Чашата преля с антиевропейската кампания от последния месец, когато Орбан сравни председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер с милиардера Джордж Сорос, чиято дейност е забранена в Унгария.

Дебатите в политическата асемблея на Европейската народна партия бяха ожесточени.

Виктор Орбан заплаши, че ако членството на партията му бъде замразено, ФИДЕС ще напусне Европейската народна партия.

По-рано началникът на канцеларията на унгарския премиер Гергели Гуляс заяви, че унгарската партия незабавно ще напусне консервативния блок, известен като Европейска народна партия (ЕНП), ако ЕС реши да ограничи дейността й в партията.

"Става дума за достойнството на ФИДЕС и страната", каза той пред държавната информационна агенция МТИ.

В отговор на ситуацията германският консервативен лидер Анегрет Крамп-Каренбауер заяви по-рано през деня, че "замразяване" на членството на унгарската партия ще бъде сред опциите.

"Докато ФИДЕС не възстанови напълно доверието, не може да разчита на нормално пълноправно членство", каза Крамп-Каренбауер пред Ройтерс.

Изявлението идва след като председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви пред германското радио, че е посъветвал дясноцентристката Европейска народна партия да изгони ФИДЕС, обвинявайки унгарските политици в разпространение на "лъжи".

Будапеща започна кампания срещу миграционните политики на ЕС през февруари - само три месеца преди изборите за Европейски парламент.

Решението е последвано от законопроекта „Спри Сорос“, приет от унгарския парламент през 2018 г., който криминализира предоставянето на неправомерна помощ на нелегалните имигранти, което от своя страна позволява да се наложи забрана на дейностите на проимиграционните групи за защита на правата на човека. /БГНЕС