ЕП гласува: Сърбия да въведе санкции срещу Русия, ако иска да продължи преговорите с ЕС

Комисията по външна политика на Европейския парламент (ЕП) прие с мнозинство доклад, в който настоява присъединителните преговори със Сърбия да бъдат обвързани с привеждането на официален Белград в съответствие с външната политика и политиката за сигурност на ЕС, т.е. с въвеждане на санкции срещу Русия.

„Преговорите за присъединяване на Сърбия трябва да напреднат само ако страната се включи към санкциите на ЕС срещу Русия и постигне значителен напредък в реформите, важни за ЕС“, се посочва в приетия днес доклад.

Евродепутатите призовават Сърбия систематично да спазва ограничителните мерки и политиката на ЕС спрямо Русия и да покаже напредък в демокрацията, върховенството на закона и приемане на ценностите и приоритетите на ЕС. Те също така призовават за преразглеждане на всички фондове на ЕС за Сърбия, особено на проекти, финансирани по Икономическия и инвестиционен план за Западните Балкани, за да се гарантира, че всички разходи на ЕС са напълно в съответствие със стратегическите цели и интереси.

Споменатият доклад трябва да бъде представен на пленарната сесия на Европейския парламент през ноември и ако бъде гласуван, ще се превърне в официална резолюция. Резолюциите на Европейския парламент са консултативни за други институции на ЕС, като Европейската комисия и Европейския съвет. /БГНЕС