ЕП гласува търговската сделка с Великобритания по Брекзит

Европейският парламент ще гласува утре ратификацията на споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Великобритания, определящо отношенията след Брекзит, съобщиха източници от ЕС пред АФП.

Ако евродепутатите гласуват "за", както се очаква, това ще завърши приемането на пакта от двете страни. В момента той се прилага временно до приемането му от Европейския парламент, след като британските депутати го ратифицираха в деня на подписването му, на 30 декември 2020 г.

На 25 декември Великобритания и Европейският съюз сключиха търговска сделка след 10 месеца интензивни преговори, която им позволи да смекчат икономическия шок от Брекзит. Тя позволи след напускането на ЕС Великобритания да не се сблъска с мита за търговията през Ламанша.

Великобритания напусна ЕС официално през януари 2020 г. след проведен през 2016 г. референдум, с което стана първата държава, която се отдели от политическия и икономическия проект за Европа.

Лондон остана обвързан с правилата на ЕС по време на преходен период, който продължи до полунощ на 31 декември, когато Великобритания напусна единния пазар и митническия съюз на блока.

Окончателното споразумение от 2000 страници беше задържано от възникналия в последния момент спор за риболова. Брюксел и Лондон обсъждаха достъпа на рибарите от ЕС до водите на Великобритания в началото на 2021 година. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че въпреки че Обединеното кралство ще се превърне в „трета държава“, ще бъде доверен партньор. Британският премиер Борис Джонсън, настоя, че това е "добра сделка за цяла Европа, както и за нашите приятели и партньори".

Според търговско споразумение между ЕС и Великобритания Северна Ирландия, която напусна ЕС като част от Обединеното кралство, остана част от митническата територия на ЕС. Този двоен статут избягва появата на граница между Ълстър и членът на ЕС Ирландия, но изисква въвеждането на контролни процедури за движението на определени стоки в Северна Ирландия от други части на Обединеното кралство.

В ЕС решението, взето от британските власти, беше подложено на остра критика. Заместник-ръководителят на Европейската комисия Марош Шефчович веднага обвини Лондон в нарушаване на условията на споразумението за Брекзит.

Протоколът за Северна Ирландия позволява безпроблемно движение на хора на остров Ирландия чрез въвеждане на поредица от митнически проверки между Северна Ирландия и останалата част на Обединеното кралство. Откакто Лондон и Брюксел постигнаха споразумение за отношенията след Брекзит, това е трайна точка на разногласия.

През март тази година ЕС стартира две съдебни производства срещу Великобритания заради нарушения от страна на Лондон на протокола от споразумението за Брекзит, отнасящ се до Ирландия.

Борис Джонсън предприе едностранно действия за облекчаване на бюрокрацията по отношение на протокола за Северна Ирландия в опит да сведе до минимум прекъсването на търговията между континента и Белфаст. Правителството на Великобритания едностранно удължи гратисния период за редица продукти, изпратени до Северна Ирландия от други части на Обединеното кралство, предвиден в Протокола за Северна Ирландия като част от споразумението за оттегляне от Европейския съюз.

Правителството на Великобритания беше принудено да промени условията на споразумението под натиска на предприемачи, които предупредиха за евентуално прекъсване на доставката на стоки в светлината на необходимостта от попълване на митнически декларации и подлагане на допълнителни проверки, които в бъдеще заплашват да изпразнят рафтовете по магазините. /БГНЕС