ЕП и ЕК разделени по въпроса дали може да се има доверие на Фронтекс

Нов доклад на работната група за контрол на Фронтекс прави заключението, че Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex) не е изпълнила отговорността си относно правата на човека при защитата на външните граници на ЕС.

Докладът беше представен на заседание на комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE). Според него, агенцията е била наясно с нарушенията на правата на човека като незаконни отблъсквания, които се извършват в страните от ЕС, но не е отговорила или реагирала на тези твърдения.

Изслушването на изпълнителния директор на агенцията през декември миналата година в комисията LIBE доведе пропукване на доверието между агенцията и комисията. Неотдавнашен доклад на Европейската сметна палата установи, че Фронтекс не е достатъчно ефективна в подпомагането на държавите-членки при опазването на външните граници на ЕС.

Одиторите стигнаха до заключението, че Фронтекс не е изпълнила в пълна степен мандата, който е получила през 2016 г. Те поставиха под съмнение способността ѝ да изпълнява ефективно новата оперативна роля, която ѝ е възложена. Европейската комисия обаче изрази пълното си доверие в агенцията, след като проведено вътрешно разследване я оневини.

на снимката: Фабрис Леджери, директор на Фронтекс

Дали Европейската комисия все още има доверие на Фронтекс и на нейния изпълнителен директор?

Иформационният сайт „The Brussels Times“ опита да се свърже с комисаря по вътрешни работи Илва Йохансон, но не получи отговор от нея и нейния кабинет. Тази седмица в Словения в рамките на нейното председателство на ЕС се проведе неофициално заседание на Съвета на министрите на правосъдието и вътрешните работи.

Министрите обсъдиха и ролята на Фронтекс, Шенгенската стратегия и новия пакт за миграцията и убежището. На последвалата пресконференция Йохансон подчерта ролята на Фронтекс в подкрепа на Литва при защитата на границата й срещу опита на Беларус да „инструментализира“ нелегалната миграция и да упражни натиск върху страните-членки на ЕС.

„Фронтекс не изпълни задължението си да спазва високите стандарти за защита правата на човека по границите на ЕС и се нуждае от драстична реорганизация“, коментира евродепутатът Тинеке Стрик (Зелените) - докладчик на работната група за контрол над Фронтекс.

„Това разследване беше от съществено значение за разкриване на недостатъци и грешки в работата на Фронтекс, които спешно трябва да бъдат отстранени и е жизненоважна първа стъпка в отчетността.“

Работната група призова изпълнителния директор на Фронтекс незабавно да прекрати операциите в Унгария и да оцени операциите в Гърция. Групата, обаче, е загубила доверие в настоящия изпълнителен директор и настоява управителният съвет на Фронтекс и ЕК да преразгледат позицията му. /БГНЕС