ЕП обсъжда дезинформацията около Covid-19

Членовете на външната комисия на Европейския парламент и върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел ще обсъдят последния доклад на Европейската служба за външна дейност за дезинформацията във връзка с COVID-19.

Службата за външна дейност стана обект на сериозни критики и още по-сериозен медиен натиск в Брюксел. Причината е появилата се информация за смекчаване на тона на първия доклад, който е бил по-критичен към Китай под негов натиск.

Говорителят на върховния представител Петер Стано твърди, че документът е имал две версии - една за вътрешно ползване и втора - за обществен достъп и категорично отрече службата да е отстъпвала под влиянието на Китай. Върховният представител Борел ще отговори на въпроси на членовете на външната комисия, свързани с обвиненията.

В резолюция, приета от Европейския парламент преди около две седмици, евродепутатите подчертаха, че дезинформацията, свързана с COVID-19 е основен проблем за общественото здраве.

Те поискаха ЕС да създаде европейски информационен източник, който да гарантира, че всички граждани имат достъп до точна и проверена информация. /БГНЕС и БНР