ЕП: Пакетът за мобилност ще се гласува на 3 или 4 април

Предложенията относно Пакета за мобилност ще бъдат върнати обратно в Комисията по транспорт на ЕП за гласуване преди да бъдат гласувани в пленарна зала на 3 или 4 април.

Поради големия брой внесени изменения по време на пленарната сесия, в сряда сутринта председателят на ЕП Антонио Таяни се обърна към Комисията по транспорт, съгласно член 175 от Правилника за дейност на ЕП, с искане да филтрира измененията чрез гласуване в комисия, преди да бъдат гласувани в пленарна зала през април, съобщиха от пресслужбата на ЕП.

Трите предложения за командировани шофьори, времето за почивка на шофьорите и правилата за достъп до професията автомобилен превозвач, и до пазара на международни автомобилни превози на товари са част от „Пакета за мобилност“ предложен от Европейската комисия през май 2017 г.

Днес превозвачи излязоха на протест в Страсбург и София. В столицата те се събраха пред храм-паметника „Александър Невски“, откъдето пешеходно стигнаха до сградата на Европейската комисия. Там те развяха лозунгите „Западът – убива, Изтокът – умира“, „Планът Макрон“ – началото на края на ЕС“.

"Ще продължаваме протестите срещу пакет „Мобилност“, докато нещата не станат нормални. Това, че пакетът „Мобилност 1” е върнат в транспортна комисия, нищо не означава. И то поради простата причина, че те имат достатъчно политически хватки за два дни да го оправят и следващата сесия да го приемат и после да кажат, че е прието, след това още веднъж одобрено от европейските политици и набързо да го приемат”. Това каза зам.-председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов.

В Страсбург превозвачите протестираха пред сградата на Европейския парламент, който обяви, че днес няма да се гласува спорният пакет. Въпреки това протестиращите там се събраха, като протестът им беше мирен. /БГНЕС