ЕП подкрепи назначението на Илиана Иванова за еврокомисар

Европейският парламент одобри днес окончателно назначението на българския еврокомисар Илиана Иванова, предаде репортер на БГНЕС.


Това стана по време на гласуването в пленарната сесия на парламента в Страсбург, открито от председателя на ЕП Роберта Мецола.

Депутатите гласуваха с 522 гласа "За", 51 "Въздържал се" и 27 "Против".


Иванова вече беше одобрена от председателя на институцията Роберта Мецола и от лидерите на политическите групи, след беше изслушана от две парламентарни комисии миналата седмица, припомня БГНЕС.


Илиана Иванова получи положителни оценки от комисиите по промишленост и култура, които я определиха като отличен кандидат. Българката ще поеме ресора иновации, научни изследвания, култура, образование, младеж и спорт и ще бъде комисар до края на мандата на тази Европейска комисия догодина.

Досега Илиана Иванова беше българският представител в Европейската сметна палата, а преди това - евродепутат от ГЕРБ. В Еврокомисията тя поема поста на Мария Габриел, която през май подаде оставка като еврокомисар, за да стане вицепремиер и министър на външните работи.

За да встъпи окончателно в длъжност, Иванова ще трябва да бъде одобрена и от Европейския съвет, което се очаква да стане до края на седмицата. /БГНЕС