ЕП подкрепи укрепването на отбраната на ЕС с общи обществени поръчки

Евродепутатите подкрепиха Акта за укрепване на европейската отбранителна индустрия чрез общи обществени поръчки (EDIRPA).

Регламентът, който вече е договорен със Съвета на 27 юни 2023 г., създава краткосрочен инструмент за укрепване на европейската отбранителна промишленост чрез общи обществени поръчки до 31 декември 2025 г. Той ще помогне на държавите членки да запълнят по доброволен и съвместен начин най-неотложните си и критични нужди в областта на отбраната, които са изострени от трансферите на отбранителни продукти за Украйна.

Инструментът ще бъде финансиран с бюджет от 300 млн. евро. В съвместните покупки ще трябва да участват най-малко три държави членки и те следва да бъдат отворени за участие на членове на Европейската асоциация за свободна търговия, които са членове на Европейското икономическо пространство.

Изпълнителите и подизпълнителите трябва да са установени в ЕС или в асоциирана държава и да не подлежат на контрол от неасоциирана трета държава или субект. Разходите за компоненти с произход от ЕС или асоциираните държави не трябва да са по-ниски от 65 % от прогнозната стойност на крайния продукт.

Финансовият принос на ЕС за всяко действие ще бъде ограничен до 15 % от прогнозната стойност на общия договор за обществена поръчка за всеки консорциум. Този таван може да бъде увеличен до 20 %, ако Украйна или Молдова са получатели на допълнителни количества отбранителни продукти.

Законодателството беше прието с 530 гласа "за", 66 гласа "против" и 32 гласа "въздържал се". За да влезе в сила, сега е необходимо официалното одобрение на Съвета.

"Днешното гласуване бележи исторически момент за отбраната на ЕС, като създава първия инструмент на ЕС за съвместно възлагане на обществени поръчки от държавите членки. Той ще им помогне да попълнят запасите си, да повишат оперативната съвместимост на нашите въоръжени сили, да укрепят нашата промишленост и да допринесат за непоколебимата ни подкрепа за Украйна. Въпреки това, изправена пред историческа криза, EDIRPA може да бъде само отправна точка за много по-амбициозна програма за обща отбрана", заяви след гласуването съдокладчикът на комисията по външни работи Михаел Галер. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон