ЕП прие резолюция за международно разследване на изборните нарушения в Сърбия

Европейският парламент прие резолюция, в която призовава за независимо международно разследване на нарушенията по време на парламентарните и местни избори в Сърбия на 17 декември, предаде БГНЕС.


В подкрепа на резолюцията гласуваха 461 евродепутати, 53 бяха против, а 43 се въздържаха. В документа се обръща специално внимание на изборните измами в столицата Белград.

Изразено е безпокойство, че вотът се е „отклонил от международните стандарти и сръбските ангажименти за свободни и честни избори“ поради постоянната и систематична злоупотреба от страна на управляващите с институции и медии, за да спечелят несправедливо и неоправдано предимство. ЕП отбелязва, че тези избори не могат да се считат за свободни и честни поради широко разпространения и систематичен мащаб на измама, която компрометира почтеността им.

Двете ключови точки се отнасят до започването на международно разследване и спирането на предприсъединителните финансови средства за Белград.

В резолюцията са осъдени атаките от страна на министър-председателя Ана Бърнабич и президента Александър Вучич срещу наблюдатели на вота от ОССE и редица други организации.

Европейската комисия е призована незабавно да започне преглед на средствата, отпуснати на сръбското правителство в рамките на Инструмента за предприсъединителна помощ и други финансови инструменти, и да спре плащанията, ако сръбските власти не са готови да изпълнят ключови препоръки или ако констатациите от това разследване показват, че управляващите са били пряко замесени в измами с гласоподаватели.

Подкрепена е идеята за изпращане на специална мисия за установяване на фактите в страната с участието на ЕП.

Особен акцент е поставен върху вота за общински съвет в Белград. На 17 декември се появиха редиха съобщения за организиран превоз на десетки хиляди души от Република Сръбска, които неправомерно са гласували в Белград за Вучич и съюзниците му.

ЕП също така призовава властите в Сърбия да преследват и изправят пред правосъдието отговорните за всякакви престъпни действия по време на изборите, включително нападения срещу студенти.

Лидерите на опозиционната коалиция "Сърбия срещу насилието" и представители на други партии, включително Мариника Тепич, Радомир Лазович и Павло Гърбович, бяха поканени да представляват сръбската опозиция по време на сесията. /БГНЕС

Категории:

Тагове: