Евродепутати призоваха Вучич да спре дестабилизацията на Балканския регион

Евродепутатите призоваха Сърбия и президента Александър Вучич за деескалация и изправяне пред закона на виновниците за терористичната атака в село Банска, Косово. Призивът беше направен на съвместна сесия между Европейския парламент, Европейската комисия и Европейския съвет на която бяха обсъдени отношенията между Косово и Сърбия, предаде репортер на БГНЕС.

Представители на политическите групи настояха за реформи в Сърбия и прекратяване на антидемократичната и проруска политическа реторика.

БГНЕС припомня, че кулминацията на напрежението между Белград и Прищина беше на 24 септември, когато въоръжена група сърби извършиха нападение и убиха полицай в Северно Косово. Впоследствие беше осветена ръководната роля на Милан Радойчич, бивш заместник-председател на "Сръбска листа", партията на етническите сърби в Косово.

Илхан Кючюк, евродепутат от групата на „Обнови Европа", заяви че "Не можем да игнорираме военните подготовки от сръбска страна по границата с Косово."

"Всичко това трябва да се разглежда в светлината на общата ситуация със сигурността в Европа. Ние отново сме на ръба на голям конфликт. Не бива да допускаме подобно нещо и затова сме против всякакви действия за дестабилизиране на региона, подкопаване на мира и сигурността в региона, както и против всички, които се опитват да го правят. Това е нашето послание към Вучич и неговата администрация. Всяка ескалация налива масло в огъня на авторитарните лидери", добави той.

"Всички виновници от сръбската група трябва да бъдат изправени пред закона", заяви евродепутатът Андрей Ковачев от Европейската народна партия (ЕНП) от своя страна.

"Трябва да има разследване и да се открият всички участници в атаката. Това работи в полза на Русия за дестабилизиране на Балканите. Трябва да сме внимателни да спрем следващи опити за провокация. Трябва да се засили КФОР и да се положат усилия, така че такава терористична атака да не се повтори. Най-важно за стабилността в региона са мирни преговори да се намали напрежението. Финалната цел трябва да бъде признаването на Косово от Сърбия. Сърбия трябва да избере страна – ЕС или Русия. Ще се радваме да видим демократична Сърбия, която да забрави наследството си от Югославия на Милошевич“, отбеляза той.

Ангел Джамбазки от групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) подчерта, че „Събитията в Косово много ясно потвърждават нашите опасения от сръбски провокации."

"Вучич провежда политиката на Путин. Това е нова сръбска провокация. И отново Европа се колебае. Сърбската политика винаги е била такава и няма да се промени. Трябва да бъде подкрепено Косово и неговите институции. Трябва да се вземе страна", допълни той.

Европейският комисар по международно сътрудничество Янез Ленарчич призова и двете държави за връщане към диалога, тъй като "бъдещето им в Съюза зависи от това".

Испанският държавен секретар по европейските въпроси Паскуал Наваро-Рио коментира: "Намаляването на напрежението остава приоритет. Позицията на ЕС е решителна, ясен е пътят напред".

Резолюция за отношенията Косово-Сърбия ще бъде гласувана на следващото заседание на парламента. /БГНЕС