ЕП призова за засилване на санкциите срещу Русия

Европа и САЩ трябва да засилят санкциите срещу Русия, заяви в интервю за германската медийна група „Функе“ Манфред Вебер – председател на Европейската народна партия.

Според него, Русия продължава курса на „опасни провокации“, а предислоцирането на руски войски към границата с Украйна е изпитание за Запада.

Според Вебер, в случай на ескалация на ситуацията в Източна Украйна, санкциите следва да бъдат засилени. Той предложи да се пристъпи към мащабно замразяване на банковите сметки на руски бизнесмени, както и да бъде изключена Русия от платежната система SWIFT.

По-рано САЩ и редица държави в Европа обявиха, че е налице ескалация на „руската агресия“ и има придвижване на войски в Крим по посока на източната граница на Украйна. Те призоваха Москва да обясни тези свои действия.

В отговор прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия предислоцира войски на територията на собствената си държава и по своя преценка, а действията и не са застрашавали и не застрашават нито една държава в света. /РИА Новости