ЕП свали имунитета на двама евродепутати в рамките на скандала "Катаргейт"

Европейският парламент свали имунитета на двама евродепутати, обект на белгийско разследване по подозрения за подкупи, свързани с „Катаргейт“.

Гласуването, с което белгийският евродепутат Марк Тарабела и италианският евродепутат Андреа Коцолино бяха лишени от защита от наказателно преследване, последва искане на белгийските власти, които задържаха четирима души в рамките на своето разследване.

Тарабела присъства на заседанието на парламента и гласува в подкрепа на отнемането на имунитета му.

След това той заяви пред журналисти: "Щастлив съм, че депутатският ми имунитет беше свален. Напомням ви, че съм невинен в тази афера".

Той заяви, че очаква с нетърпение "правосъдието да поеме своя път".

По-рано Козолино също декларира своята невинност, а Катар и Мароко отричат да са извършили каквото и да било нарушение по случая.

Снемането на депутатския имунитет отваря пътя на белгийските следователи да разпитат двамата евродепутати, за да продължат разследването.

В рамките на белгийското разследване за подкупи, пране на пари и организиране на престъпна дейност през декември полицията извърши обиски на няколко адреса, при които бяха открити 1,6 млн. долара в брой.

Сред задържаните и обвинените е гръцкият евродепутат Ева Кайли, която беше един от 14-те заместник-председатели на парламента, но след това беше лишена от тази длъжност.

Другите трима са приятелят ѝ Франческо Джорджи, който е бил парламентарен сътрудник; бившият евродепутат Пиер Антонио Панцери, който е основал неправителствена организация, занимаваща се с дейността на парламента, и Николо Фига-Таламанка, ръководител на друга неправителствена организация на същия адрес, на който е и Панцери. И тримата са италианци.

Белгия ги подозира в участие в схема за подкупи, при която Катар и Мароко са превеждали пари чрез НПО, за да влияят на решенията на Европейския парламент.

Обвиненията силно разтърсиха законодателния орган и хвърлиха сянка върху други институции на ЕС в Брюксел.

Домът на Тарабела е сред претърсените по време на обиските през декември.

Кайли настоява за своята невинност, а Джорджи е направил частични признания.

Панцери сключи споразумение с прокуратурата да предаде доказателства за дадени подкупи и участвалите в тях лица в замяна на по-лека присъда. /БГНЕС

Брюксел / Белгия