Епископ Поликарп: България трябва да се спаси от човешката злоба

Нашият народ трябва да бъде духовно образован, за да израсне и да знае от какво да се спасява. България трябва да се спасява от човешката злоба. Това заяви пред БГНЕС белоградчишкият епископ Поликарп, отговаряйки на въпрос от какво трябва да се спасява днес България.

На 10 юни православните българи честват празника Възнесение Господне или Спасовден. В навечерието му епископ Поликарп присъства на Архиерейска вечерня в Лозенския манастир „Свети Спас“. Храмът на манастира беше изпълнен от духовни лица и миряни, включително много малки деца, които бяха дошли да честват големия празник, който е 40 дни след Великден.

„България трябва да се спасява от човешката злоба. Нашият народ трябва да се стреми да запази човешкия си образ и според своите сили и възможности да бъде снизходителен. Както е казано в Свещеното Писание безгрешен е само Бог. Който е без грях нека първи хвърли камък. Необходимо е да бъдем духовни и да се спасяваме от бездуховността“, каза епископ Поликарп.

Според него „за да имаме добри мисли и да знаем от какво да се спасяваме като хора на Земята“ е необходимо нашият народ да бъде духовно образован.

„За да бъде духовно образован, трябва да се направи всичко възможно в българското училище да бъде въведен предметът вероучение като задължителен, а не като свободноизбираем. Израствайки в едно такова познание, идното поколение ще знае от какво да се спасява, как да израства в истината и да израства в нея“, подчерта духовникът и добави: тогава българинът ще има едно достойно, благословено и истинско житие и битие.

Коментирайки дали има неща, от които трябва да се опасяваме в политически план, епископ Поликарп каза: „Винаги има неща, от които да се опасяваме, както в духовен план, така и в политически, финансов и обществен. Човек трябва да внимава, за да може, наблюдавайки себе си да знае, че е човек, че подлежи на различни сътресения и не във всичко винаги е прав. Необходимо е да се съобразява с другите и да изхожда от грижата си за тях в своите дела“. /БГНЕС