Епископ Поликарп: Молим се за всички, които дадоха живота си за нашето отечество

Молим се за всички онези, които дадоха живота си за нашето отечество. Както нашият народ тогава жадува за мир, така и днес има народи, които жадуват за мир.


Това каза Белоградчишкият епископ Поликарп по време на благодарствения молебен по повод 146 години от освобождението на София от Османско владичество в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя", предаде репортер на БГНЕС.

„На деня, когато се е случило освобождението, тук, в храма се прави официален тържествен благодарствен молебен. Всички духовници и верния народ са събрани в храма. На този молебен се случва нещо, което през тези 146 г. ние възпоменаваме, а именно ген. Гурко, който от благодарност към Бога и за памет вечна на българския народ и на столичани духовна молитвена, оставя иконата на Света Богородица, която е наречена Радост на всички скърбящи“, разказа пред журналисти епископ Поликарп.


Духовникът обясни, че тази икона е подарена на храма и на българския столичен народ от ген. Гурко като молитвен дар и благословение за всички, а и в спомен на това историческо събитие. „Тази икона винаги е била в храма, никога не е напускала храма. Дори в дните на терористичен акт тук, в катедралния храм, тя оцелява, като пред нея винаги всеки един, който се моли, Света Богородица благоволи към неговите молитви, които са добри и полезни за него“, заяви той.

Епископ Поликарп отбеляза, че всяка година иконата на Света Богородица се изважда, поставя в центъра на храма и пред нея се извършва благодарственият молебен, като се възпоменава историческото събитие от първия благодарствен молебен преди толкова години. „Като завещаваме и на идните поколения да я имат за молитвен спомен, за благословение, а и да не престават да бъдат благодарни Богу и на всички, които са се потрудили и дали живота си за свободата не само на столицата, но и на България, да се молят за техните души и да помнят техните завети, да отдават Божието Богу и винаги да са съратници на доброто и полезното, и да се стремят да има мир, единство, любов и сплотеност както в България, така и по света“, каза още белоградчишкият епископ.


След благодарствения молебен духовниците, начело с епископ Поликарп, следвани от православните миряни, се отправиха на литийно шествие с поднасяне на цвета и венци пред паметниците на ген. Гурко и Цар Освободител и заупокойна молитва за всички знайни и незнайни герои, дали живота си за свободата. /БГНЕС