Епископ Поликарп отслужи Света Литургия в храма „Рождество Христово”

Десетки миряни се събират в столичния храм „Рождество Христово”, за да чуят отслужената архиерейска Свeта Литургия, предаде репортер на БГНЕС

Богослужбата е възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Лили Васева всяка година посещава Светата литургия и за нея всички миряни трябва да идват на такива литургии целогодишно. “Всеки път, като идвам на литургия се чувствам благословена”, споделя тя.

Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Света литургия. Според библейското предание на Бъдни вечер звезда в небето над Витлеем възвестява раждането на Спасителя. По традиция на трапезата на Бъдни вечер се слагат само постни ястия, тъй като е последният ден от Рождествения пост. На трапезата трябва да има нечетен брой ястия – 7, 9 или 11 ястия, като задължително трябва да има варено жито, варен фасул, сърми, пълнени чушки с боб, ошаф, туршии, лук, чесън, мед и орехи и вино. Централно място на трапезата заема обредният хляб, наричан още боговица, богова пита и вечерник. Първото парче от погачата се оставя за Света Богородица.

Хлябът в обредната символика е свързан с дома и семейството.

След приключване на вечерята трапезата се оставя неприбрана като символ на очаквания гост – младият Бог, който ще се роди.

На Бъдни вечер обикалят и малките коледари – деца от 8 до 12 години, които удрят с дряновите си тояги по прага и благославят. Те се посрещат със сито, пълно с пшеница и им се подаряват кравайчета. /БГНЕС