Епископ Поликарп: Вероучението да стане задължителен предмет в училищата

Най-светлият, най-празничният, най-богатият празник за всеки православен християнин е Рождество Христово. Това е един празник, който е духовно богат, един празник, който ни дава надежда, изпълва ни със силна вяра и ни обгражда с любов. Това заяви в интервю за БГНЕС белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит.

„Чрез този празник ние се докосваме до Бога, до неговата милост. Той се грижи за нас, грижи се за нашето спасение, за нашето преуспяване и чрез своята милост ни дарява с всичко онова, което ни е необходимо за спасение и вечен живот. В тези прекрасни рождественски дни нека всеки един от нас обърне внимание на духовното, на смисъл на празника”, призова белоградчишкият епископ.

Той коментира, че Рождество Христово не е мит, не е легенда, а е исторически момент и събитие, което е било в човешката история и изиграва важна и основна роля за бъдещето развитие на човечеството и най-вече за духовното спасение на човека.

Епископ Поликарп отбеляза, че езическите ритуали често присъстват в християнските ни празници. Изключение не прави и Рождество Христово.

„Това не е случайно. Много често в древността езически празници са били заменяни с християнски, както Рождество Христово, но малко или много е останал някакъв оттенък, който битува в нашето духовно и социално житие и битие като езически момент. Необходимо е да разберем духовното, за да може тези моменти да бъда отстранени, и за да остане само доброто и полезното. Езическите моменти на Рождество са свързани с коледуването, врачуването и баенето, на които в такъв момент не бива да се обръща такова внимание и да се разчита. Друг езически момент са кукерите и съпровождащите ги фолклорни мотиви”, завява той и пояснява, че работата на коледарите е да възвестят Рождество Христово от къща на къща и да изричат своите благословии.

Попитан дали трябва да се въведе вероучението като задължителен предмет в училищата, белоградчишкият епископ Поликарп казва, че има нужда от това и затова те настояват от години.

„Нужда има. Въпросът е по какъв начин това да стане факт в нашето образование, а именно предметът „Религия, християнство, православие” да стане задължителен. Знаем, че е потребно и затова всячески се стремим да насърчим и свещениците, и преподавателите по религия, а и нашето общество в лицето на управляващите, и да дойде този момент, в който да бъде внедрен като задължителен този предмет. Това е желание на Негово светейшество Неофит и Светия синод”, казва божият служител.

Той коментира, че много деца биват привлечени към религията с помощта на 10-те неделни училища в София. /БГНЕС