Епископ Тихон: Традицията няма да се загуби, ако няма хоро

Традицията няма да се загуби, ако една година няма мъжко хоро в Калофер. Това заяви пред БГНЕС епископ Тихон, който е първият православен свещеник в света, който се ваксинира срещу смъртоносния вирус COVID-19.

Кметът на Калофер Румен Стоянов обяви, че прословутото мъжко хоро в ледените води на река Тунджа ще се състои, въпреки пандемията от коронавирус. “Едва ли някой е в състояние да спре тази хубава традиция. Хоро ще има, то ще бъде в съвсем друг вид. Ще се извърши ритуалът. Ние трябва да го спазим”, каза той. Тази позиция на Стоянов е коренно противоположна на тази, която изказа преди седмица, когато пред местна медии обяви, че няма да има хоро. Прочутото Калоферско хоро привлича хиляди всяка година и е много трудно да бъде спазена каквато и да било дистанция както между хората, които го играят, така и сред наблюдаващите го, които са струпани на едно място.

Според епископ Тихон в тази тежка ситуация, когато губим ценни човешки животи, много традиции временно са променени.

„В Германия от стотици години се провеждат традиционните Коледни базари, но те бяха спрени. Много неща ги няма. Без жертви не може. Ако за всяко много ценно нещо правим изключение, е лош пример”, категоричен е духовникът.

Според него трябва да се намери компромис в казуса с мъжкото хоро в Калофер.

„Традицията няма да се загуби, дори една стотна от нея, ако една година заради болести тя не бъде спазена. Ако имаше чума, щяха ли пак да влязат във водата?”, заяви епископ Тихон и призова:

“Не се правете, че COVID-19 e смешна болест. Тя погази много млади хора, не само възрастни. Трябва да се търси някакъв компромис”, категоричен е духовникът.

По-рано днес и вселенският патриарх Вартоломей заяви, че ще се ваксинира срещу коронавирус и призова всички да спазват предпазните мерки, за да не оплакване нови жертви.

"Затова е неприемливо при толкова жертви и толкова болка да има хора, които пренебрегват наличието на пандемия, смятайки, че тя е дело на някакви кръгове. Още по-провокативно е, когато подобни възгледи се изразяват от християни, често и от духовници, които се обявяват за защитници на един бог. Новият завет казва, че който не обича човека, не може да възлюби Бога. Те не се грижат за защитата на ближните си. Отричането на маската и на всички мерки за защита не е от незнание, а от умъртвяване на любовта вътре в тях. Когато науката предоставя благоприятни перспективи за бъдещето на човечеството, тя е дар от небето. Нормално е нашата вяра да не е засегната, когато следваме указанията на експертите", заяви вселенският патриарх. /БГНЕС