Епископ Яков: За Македония ще бъде чест да бъде посетена от патриарх Неофит

Македонският епископ Яков, който лети с българската правителствена делегация до Светите земи за вземането на Благодатния огън, заяви, че за Македония ще бъде изключително приятно да бъде посетена от българския патриарх Неофит, предаде репортер на БГНЕС.

Епископ Яков и митрополит Киприан

„Това, което се случва през последните години е доказателство за една нелицемерна, за една братска любов и показва, че Христос наистина възкръсна“, заяви специално за БГНЕС епископ Яков. Той не пропусна да благодари от името на Македонската православна църква-Охридска архиепископи на Българската православна църква за братската обич. На въпрос на БГНЕС дали можем да очакваме скорошно посещение на българския патриарх Неофит в Република Северна Македония като част от усилията за задълбочаване на връзките, епископ Яков каза: „Патриархът и Светият синод би трябвало да знаят. На нас ще ни бъде приятно и огромен благослов за нашата Църква и нашият народ“. Епископ Яков от летище София пожела на двата народа Христос воскресе! Старозагорският митрополит Киприан допълни да има пасхална радост и възкръсналият Господ Исус Христос да ни закриля, помага, да ни дава сили, за да можем в единно братско православие да пребъдваме сега и навеки! За пръв път представител на МПЦ-ОА лети с българската правителствена делегация до Йерусалим. Тази година, петнадесета поред, Благодатният огън ще бъде донесен от старозагорския владика Киприан, който е и ръководител на Комисията за уреждане на статута на Македонската православна църква-Охридска архиепископия /МПЦ-ОА/.

Решението македонски епископ да се присъедини към нашата делегация беше взето на 3 април по време на срещата на митрополит Киприан с българския министър-председател Бойко Борисов. Всяка година в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим се стичат хиляди вярващи в очакване на Небесния огън, който се спуска от небето над гроба на Исус Христос. За нас, православните християни , слизането на Благодатния огън става по свръхестествен начин и е чудо. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

Благодатният огън ще бъде пренесен в пет скъпи огнеупорни фенера. Четири от тях ще бъдат предадени на главния секретар на Светия синод, а петият продължава с правителствения „Фалкон“ до Скопие. Нашите православни братя от Македония за втори път ще получат огъня с помощта на Църквата-майка – Българската православна църква. От летището Благодатният огън ще бъде занесен в Синодалната палата, където в 23:30 часа ще бъде предаде на патриарх Неофит за богослужението в храм-паметника „Свети Александър Невски“. /БГНЕС