Ердоган: 44% от изнесеното от Украйна зърно са отишли за Европа

Ролята на Турция като посредник между Русия и Украйна спомогна за сключването на споразумение за безопасно транспортиране на зърно през Черно море. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви това на среща с млади хора в провинция Ерзурум в североизточната част на страната.

"За съжаление, Западът се занимаваше само с провокации и не положи усилия да посредничи в украинско-руската война. От друга страна, Турция пое ролята на посредник през 2022 г. и успя да въведе в експлоатация Черноморския коридор за зърно", заяви турският лидер.

Според него Европа е получила около 44% от изнесеното от Украйна зърно, Турция - 16%, а африканските страни - 14%.

Турският държавен глава заяви, че Турция възнамерява да произвежда брашно от руско зърно, което да бъде изпратено в координация с Русия и ООН на нуждаещите се африкански страни.

Ердоган добави, че Турция ще предприеме стъпки заедно с Русия по въпроса за износа на торове. В същото време той отбеляза, че решаването на този проблем е "най-напрегнатата част от работата".

Говорейки за перспективите за развитие на турския енергиен сектор, той заяви, че 540-те милиарда кубически метра природен газ, открити от Турция в Черно море, ще достигнат до жилищата в Турция още през първото тримесечие на 2023 г.

В речта си турският държавен глава говори и за успехите на Турция в отбранителната индустрия. По-конкретно той заяви, че най-големият турски военен кораб Anadolu ще бъде пуснат на вода през 2023 г., ще започне серийното производство на безпилотния самолет Kızılelma, а местен изтребител също ще "излезе от хангара" догодина.

Президентът Ердоган коментира и резултатите от наскоро приключилото Световно първенство по футбол в Катар.

Подчертавайки, че сравняването на аржентинския футболист Лионел Меси и португалския Кристиано Роналдо не е коректно, той казва, че последният е бил подложен на "политическа репресия" по време на Световното първенство.

"Те "пожертваха" Роналдо. За съжаление, са му наложили политически санкции. Пускането на играч като Роналдо на терена само 30 минути преди края на мача разруши психологията му и му отне енергията", каза Ердоган. Според турският президент това е защото: "Роналдо е човек, който се застъпва за справедливата кауза на палестинците"./БГНЕС, Анадолска агенция