Ердоган: Анкара е заинтересована от увеличаване на стокообмена с Подгорица

Турция и Черна гора са си поставиха цел за търговският стокообмен между тях да достигне 250 милиона долара, заяви в турски президент Реджеп Тайип Ердоган, който е на официално посещение в Черна гора.

Реджеп Тайип Ердоган и Мило Джуканович

Той разговаря със своя домакин Мило Джуканович в град Цетине, бившата кралска столица на Черна гора.

На съвместната пресконференция Ердоган заяви, че посещението му в Босна и Херцеговина и Черна гора показва отговорността на Турция към балканските страни.

Единството на Босна и Херцеговина е много важно за Турция и ще помогне за преодоляване на разногласията, каза той.

Турция и Черна гора имат исторически връзки, датиращи още от периода на Османската империя, заяви Ердоган.

Той подчерта, че страната му е сред десетте най-големи инвеститори в Черна гора и че смята стокообменът между двете държави да достигне 250 милиона долара, тъй като са налице всички възможности за това.

Двамата президенти са обсъдили въпросите на регионалната сигурност и сътрудничеството между Анкара и Подгорица в хуманитарната и културната области.

Турският лидер пристигна в събота в Подгорица, която стана втората спирка от мини турнето му в две страни от Западните Балкани.

По -късно Ердоган трябва да се срещне с премиера на Черна гора Здравко Кривокапич.

Това е първото официално посещение на Ердоган в малката балканска държава, уточнява Анадолската агенция.

По време на срещите на четири очи ще бъде направен преглед на двустранните отношения и ще бъдат обсъдени стъпки за задълбочаване на сътрудничеството.

Турската Агенция за сътрудничество и координация (TİKA) за последните години е осъществила в Черна гора 399 проекта на обща стойност 20 млн. евро.

В Подгорица действа културен център, в който обучение по турски език са преминали 1 686 граждани на Черна гора.

Ердоган е придружен от министъра на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой, търговския министър Мехмет Мус, директора по комуникациите Фахретин Алтун и говорителя на президента Ибрахим Калин. /БГНЕС

Подгорица / Черна гора