Ердоган бетонира властта си с нови поправки в конституцията

Турският парламент одобри поправки в изборния закон, които според опозицията биха могли да доведат до изборни измами и измененията биха могли да намалят шансовете на опозицията да поеме контрола над законодателната власт на следващите избори.

След тридневни обсъждания реформите бяха одобрени от законодателите от управляващата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган и неговите националистически съюзници, които имат мнозинство в парламента, съобщи в. “Хюриет“.

Реформите намаляват прага за влизане в парламента от 10 % на 7 % процента от спечелените гласове, променят разпределението на местата между коалициите, а решенията по оспорване на изборните резултати ще се вземат от съдии, избрани чрез жребий.

Промените, които трябва да влязат в сила през следващата година, също така задължават политическите партии да преминат бариерата от 7 %, за да спечелят места в парламента, въпреки че съюзът, от който са част, събира повече от гласовете.

Предложението вече не позволява на политическа партия с група от най-малко 20 депутати в парламента да участва в изборите, отбелязва в. “Хюриет“. Това има за цел да предотврати прехвърлянето на депутати от политическите партии помежду си само за да имат право да участват в изборите, съобщава в. “Хюриет“.

Законопроектът, състоящ се от 15 члена, беше внесен на 14 март от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и нейния основен коалиционен партньор, Партията на националистическото действие (ПНД). Той включва и разпоредби за разпределението на местата в парламента при съюзи между партиите.

Опозиционните партии разкритикуваха промените като опит на управляващата Партия на справедливостта и развитието да остане на власт въпреки спада в социологическите проучвания. Законът "е изборно инженерство, за да се остане на власт, а не заради демократизирането на изборите или справедливото представителство на гражданите", каза Филис Керестеджиоглу, депутат от прокюрдската опозиционна Народна демократична партия.

Хаяти Джаджичи, представител на партията на Ердоган, който изготви реформите, защити промените в закона с аргумента, че те осигуряват по-силно отражение на "волята на народа". Основната опозиционна Републиканска народна партия обеща да оспори някои от реформите пред най-висшия съд в страната. Промените в разпределението на местата във всеки избирателен район вероятно ще поставят по-малките партии в неизгодно положение и ще обезсмислят намеренията им да се присъединят към опозиционна коалиция.

Докато в миналото местата се разпределяха според общия брой на гласовете, получени от дадена коалиция, с промените в избирателното законодателство местата ще се разпределят според броя на гласовете, получени от всяка една от партиите-членки на коалицията.

Промените са предназначени да попречат на две по-малки консервативни партии, които напуснаха коалицията с партията на Ердоган, да се присъединят към опозиционна коалиция, смятат критици на реформите. Съгласно новите мерки, всякакви забележки по изборните резултати или преброяването на гласовете ще се разглеждат от съдии, избрани чрез жребий, вместо от съдия в окръга.

Опозицията приветства понижаването на прага за влизане в парламента, но отбеляза, че този ход е насочен към спасяването на Партията на националистическото действие, която е в коалиция с партията на Ердоган и чийто рейтинг непрекъснато намалява.

Иначе прагът за влизане в парламента в Турция и с така приетите промени остава сред най-високите в Европа. Опозицията също така твърди, че някои от техническите характеристики на реформите дават на Ердоган място като президент, за да бъде освободен от ограничения по време на предизборната кампания, забележка, която управляващата партия отхвърля.

Изборната реформа идва месец след като шест опозиционни партии се обединиха и обявиха връщане към парламентарната система на управление, ако спечелят изборите. Те обещаха да сложат край на президентската система на Ердоган. Проучванията показват, че алиансът, ръководен от управляващата партия, губи подкрепа, което се разглежда като резултат от икономическата стагнация на страната и нарастващата инфлация.

Промените в изборния закон ще влязат в сила по време на президентските и парламентарните избори, насрочени за юни догодина, но ако бъдат свикани предсрочни избори, те ще се прилагат според предишния изборен закон, т.е. според законодателството преди промените. /БГНЕС