Ердоган: Чакаме туркменски газ през Каспийско море

Анкара полага всички усилия за развитие на сътрудничеството с тюркоезичните страни, най-вече с Туркменистан и Азербайджан за доставките на газ, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на брифинг в Анкара, преди да отлети за Туркменистан.

Турският държавен глава заяви, че планира да обсъди регионалните и международните процеси със своите туркменски и азербайджански колеги в туристическата зона "Аваза".

Турският лидер заяви, че една от приоритетните области на диалога с Баку и Ашхабад е енергийният сектор. "Надявам се, че туркменският газ скоро ще започне да постъпва в Турция през Каспийско море", каза Ердоган.

Турският държавен глава припомни, че преди това е обсъждал темата с президента на Туркменистан, който е проявил голям интерес към проекта.

Според него темите за транспорта и търговията също са в дневния ред на тристранните разговори в Туркменистан.

"Планираме да подпишем различни документи, насочени към укрепване на правната рамка на междудържавното сътрудничество между Турция, Азербайджан и Туркменистан. Основната ни цел е да допринесем за просперитета и сигурността не само на трите държави, но и на региона като цяло”, каза турският лидер.

Запитан за сроковете на наземната антитерористична операция на турските въоръжени сили от Сирия, президентът Ердоган заяви: "Сроковете на подобни стъпки не се разкриват, но целите са известни"./БГНЕС, Анадолска агенция