Ердоган: До 6 г. Турция ще има свой изтребител

Турция планира неин изтребител местно производство да бъде готов за полет през следващите пет до шест години. Това заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган на фона на продължаващ спор със САЩ за закупуване на самолети Ф-35, съобщи в.“Катимерини“.

Изявлението на Ердоган дойде, след интервю на директора на руската държавна компания за износ на оръжия „Рособоронекспорт“ Александър Михеев пред РИА „Новости“, в което той се надява, че Москва ще подпише договор с Турция за доставката на още зенитни ракети С-400 през първата половина на следващия година.

Подобен ход би могъл да обтегне още повече връзките между Турция и Съединените щати, които блокираха участието на Анкара в програмата за изтребители Ф-35, в която Турция беше производител и купувач. Това беше наказание за закупуване на батерии С-400 по-рано тази година.

Вашингтон също предупреди за възможни американски санкции, като заяви, че ракетите не са съвместими с отбранителните сили на НАТО, но все още не са ги наложили. Висш служител на Държавния департамент на САЩ заяви миналата седмица, че Турция трябва да се отърве от С-400, които вече е купила.

epa07712330 A handout photo made available by Turkish Defence Ministry press office shows Russian military cargo planes carrying some part of the Russian S-400 anti-aircraft missile system purchased from Russia after arriving to Turkey at the Akincilar airbase in Ankara, Turkey, 12 July 2019. NATO intended to stop Turkey from purchasing S-400 missiles from Russia, and recommended to rather buy US-made systems. Washington threatened to sanction Turkey and expel it from its F-35 fifth-generation fighter jet program. EPA/TURKISH DEFENCE MINISTRY HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Но Михеев заяви в интервю за РИА „Новости“, че Москва и Анкара активно обсъждат Турция да се възползват от опцията, която е част от първоначалния договор, за доставка на повече системи С-400 с разговори, фокусирани върху финансови въпроси.

„Надяваме се, че през първата половина на 2020 г. ще подпишем договорните документи“, заяви Михеев. „Но искам да подчертая, че военно-техническото сътрудничество с Турция не е ограничено до доставката на С-400. Имаме големи планове."

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза на членовете на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в парламента, че страната планира да има собствен, местно произведен реактивен изтребител след пет-шест години.

По-рано той беше цитиран да казва, че турски и американски служители ще полагат усилия до април, за да разрешат спора между съюзниците от НАТО относно системата за противоракетна отбрана С-400.

„Има процес, който продължава до април. Нашите министри на отбраната и външните работи ще положат тези усилия. Трябва да видим докъде стигаме с тези усилия “, цитира думите на турския президент телевизия NTV.

Ердоган трябва да присъства на среща на върха на държавните и правителствените ръководители на НАТО в Лондон на 3-4 декември. /БГНЕС