Ердоган е най-авторитетният лидер в страните от Западните Балкани

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е най-почитаният лидер в Западните Балкани, показва проучване, проведено в страните от региона - Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония, Сърбия и Косово.
Регионалното изследване "Западни Балкани" е организирано от Международния републикански институт.
В рамките на проучването на гражданите на тези страни са зададени въпроси като "Кой е най-важният проблем, с който се сблъсква вашата страна днес?", "Кой проблем трябва да бъде най-приоритетен за правителството?" и "Кои от следните световни и регионални лидери оценявате положително?".
Мнозинството от гражданите, участвали в проучването, заявиха, че най-важният проблем, пред който е изправена страната им, и най-важният приоритет, с който трябва да се заеме правителството, е "икономическите условия и цената на живота".
На Ердоган се възхищават в Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора и Северна Македония
В Албания 71% от анкетираните граждани са заявили, че имат положително мнение за президента Ердоган, докато президентът на САЩ Джо Байдън е на второ място с 64%, а китайският президент Си Дзинпин е на трето място с 14%.
В Босна и Херцеговина 61% от отговорилите на същия въпрос имат положително мнение за работата на Ердоган, докато руският президент Владимир Путин, американският президент Байдън и китайският президент Си остават с по 37%.
В Черна гора Ердоган е на първо място с 56%, Путин - на второ място с 50%, а Си - на трето място с 46%.
В Северна Македония Ердоган отново е лидерът, на когото се възхищават най-много хора - 66%, следван от Путин с 49%, Байдън с 37% и Си с 35%.
В Сърбия Путин е най-уважаваният лидер с 80%, Си е на второ място със 73%, а президентът Ердоган е на трето място с 41%.
В Косово Байдън е най-уважаваният лидер с 85%, а Ердоган е втори с 82%.
В проучването участваха 1216 души от Албания, 1225 души от Босна и Херцеговина, 1220 души от Северна Македония, 1036 души от Черна гора, 1238 души от Сърбия и 1203 души от Косово./БГНЕС