Ердоган: ЕС да бъде по-конкретен с Турция

„Крайно време е Европейският съюз да предприеме конкретни стъпки и да подходи към отношенията си с Турция по стратегически начин“. Това каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган на съвместна пресконференция с испанския премиер Педро Санчес в турската столицата Анкара, съобщи „Дейли Сабах“.

На брифинга стана ясно още, че Турция и Испания вече са си сътрудничили за изграждането на испански щурмови кораб. „Първият самолетоносач не беше голям, но вече са постигнати договорки за изграждането на мащабен кораб. Вероятно сътрудничеството ни с Испания ще продължи и при строителството на подводница”, допълни Ердоган. „Има толкова много неща, които можем да направим в отбранителната индустрия, включително и на въоръжени и невъоръжени безпилотни летателни апарати“, каза Ердоган, без да уточнява подробности.

Междувременно испанският лидер отбеляза, че страната му подкрепя присъединяването на Турция към ЕС и че отношенията между двете страни са на „извънредно“ ниво.

В споразуменията, подписани по време на срещата, двете страни определиха отношенията си като „всеобхватно партньорство“ и потвърдиха ангажимента за по-нататъшно засилване на връзките между правителствата, парламентите, бизнеса, академичните среди и гражданското общество на двете страни.

Двете страни продължават съвместните си срещи на ниво заместник-министри на външните работи, които ще се срещат още поне два пъти преди големите срещи "на върха".

И двете страни бяха категорични, че отношенията на Турция с ЕС са важни, и че ЕС също ще има полза от присъединяването на Турция.

Междувременно, като съюзници на НАТО, двете държави също обсъдиха как да бъде подобрен регионалният и международният мир, като набелязаха приоритетите си за предстоящата среща на върха на НАТО, която се очаква да се проведе в Мадрид през юни 2022 г. /БГНЕС