Ердоган: ЕС не може да се превърне във властови център без Турция

Не е възможно ЕС да постигне целта си да стане притегателен властови център без Турция в качеството ѝ на пълноправен член, каза Ердоган, обръщайки се към срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) в средиземноморския курортен град Анталия.

Анкара очаква ЕС "незабавно да се освободи от стратегическата си слепота" и да продължи процеса на присъединяване в рамките на положителния дневен ред, каза той.

Ердоган отправи критика към нарастващия расизъм, ислямофобия и антиимигрантски настроения в световен мащаб и заяви, че те постепенно се превръщат в проблем на националната сигурност.

На тазгодишната среща на върха под председателството на Турция бе отбелязана и 25-годишнината от създаването на ПСЮИЕ, съобщи Анадолската агенция.

ПСЮИЕ обединява Турция, Албания, Босна и Херцеговина, България, СР Македония, Румъния, Сърбия, Гърция, Хърватия, Молдова и Черна гора и „е символ на общата воля на страните от региона да подобрят сътрудничеството помежду си и да донесе трайна стабилност в Югоизточна Европа “, според турското външно министерство.

SEECP обединява Турция, Албания, Босна и Херцеговина, България, Република Македония, Румъния, Сърбия, Гърция, Хърватия, Молдова и Черна гора и „е символ на общата воля на страните от региона за подобряване на сътрудничеството помежду си и да донесе трайна стабилност в Югоизточна Европа “, подчерта турското външно министерство. /БГНЕС

Анталия / Турция