Ердоган: Февруарските земетресения са най-голямото природно бедствие от миналия век

Турският държавен глава на заяви, че февруарските земетресения са били най-голямото природно бедствие от миналия век, пише "Дейли Сабах".

"Земетресенията нанесоха огромни щети на транспортната инфраструктура. Въпреки това турското правителство незабавно мобилизира всички сили, за да помогне на пострадалите граждани. Всички спасителни екипи бяха мобилизирани, за да спасят гражданите изпод развалините. Хиляди микробуси с хуманитарна помощ бяха докарани от цялата страна, за да се осигурят на гражданите в района на бедствието храна и стоки от първа необходимост", каза той.

Ердоган припомни, че летището в Хатай беше възстановено в рамките на една седмица, което също е важно за оказване на помощ при бедствието.

Той изрази благодарност към страните, които подадоха ръка на Турция след земетресенията от 6 февруари.

Турският лидер подчерта, че 90 държави са изпратили спасителни екипи и медици в Турция.

Турският президент заяви, че издирвателните и спасителните операции са били приоритет в първите дни след земетресението, но в момента се работи по оказване на помощ при бедствия.

Ердоган говори и за възстановителните работи в района на бедствието.

"Работата по оценка на щетите от земетресението продължава. Досега в Хатай е планирано да бъдат построени 183 000 жилища и 15 000 селски къщи. В Кирихан ще бъдат построени 15 785 жилищни единици", каза той.

Президентът отбеляза, че Катар ще изпрати на Турция 10 000 сглобяеми къщи, които е закупил за Световното първенство по футбол през 2022 г. Вече са доставени и монтирани 4 000 от тези котерийни къщи. Останалите ще пристигнат скоро.

Ердоган каза, че 426 000 палатки са инсталирани в регионите, засегнати от земетресенията през февруари, а 100 000 контейнерни къщи ще бъдат инсталирани от следващите 2 месеца./БГНЕС

Анкара / Турция