Ердоган: Гърция се противопостави на НАТО и съюзниците си

Турският президент присъства на концерта по случай Деня на победата, който се проведе в президентския комплекс на 30 август. Той направи обръщение към присъстващите.

"Знаем истинските намерения на онези, които използват Гърция, както са го правили преди век, опитвайки се да губят времето и енергията ни. Гърция не е наш конкурент в политическо, икономическо или военно отношение", каза Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Той повтори, че провокативните действия на Гърция са неприемливи:

"Гърция се противопостави на НАТО и нейните съюзници, което започна с нарушаването на въздушното ни пространство и продължи със заплашването на нашите самолети със С-300".

"Предлагайки на Гърция F-35, които не ни бяха предоставени, Америка отвори пътя за руските средства за противовъздушна отбрана, защото те се оказаха в същата система като тези самолети. Те не ни дадоха F-35 заради системите за противовъздушна отбрана, които купихме. Но на нас не ни пука. Имаме възможност да произвеждаме всеки продукт, който ни бъде отказан".

Президентът Ердоган завърши речта си със следните думи:

"Ще превърнем 2023 г., 100-годишнината на нашата република, в началото на нов пробив, който ще превърне втората стогодишнина на нашата република в "100-годишнината на Турция". С целите за 2053 г., чието изпълнение вече започна, се стремим да изведем страната си на върха на световната класация. Това е нещо достойно за 100-годишнината на нашата република”. /БГНЕС