Ердоган към западни дипломати: Ще платите скъпо за закриването на мисиите си

Турският президент Тайип Ердоган заяви, че западните мисии "ще си платят скъпо" за отправените предупреждения за сигурност и временното затваряне на консулствата си в Турция миналата седмица, като същевременно турската полиция заяви, че няма сериозна заплаха за чужденците, след като днес задържа 15 заподозрени от "Ислямска държава".

В четвъртък Анкара извика посланиците на девет държави, за да разкритикува решенията им за временно затваряне на дипломатически мисии и издаване на предупреждения за сигурност към гражданите им. На следващия ден турски официални лица заявиха, че западните държави, включително САЩ и Германия, не са споделили информация в подкрепа на твърденията си за заплаха за сигурността.

"На другия ден нашето външно министерство извика всички тях и им постави необходимия ултиматум, казахме им: "Ще платите за това скъпо, ако продължавате така", каза Ердоган по време на среща с младежи, която беше предварително записана и излъчена тази вечер.

Заедно със затварянето на посолства, няколко западни държави предупредиха гражданите си за повишен риск от нападения срещу дипломатически мисии и немюсюлмански места за поклонение в Турция след поредицата крайно десни протести в Европа през последните седмици, които включваха няколко случая на изгаряне на копия от свещената книга на мюсюлманите - Корана.

През януари Турция прекрати преговорите за присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО след протест в Стокхолм, по време на който беше изгорено копие на Корана.

По-рано в неделя полицията заяви, че не е открила доказателства за конкретна заплаха за чужденци при задържането на 15 заподозрени от "Ислямска държава", обвинени в нападения срещу консулства и немюсюлмански молитвени домове, съобщиха държавните медии.

Анадолската агенция цитира изявление на истанбулската полиция, в което се казва, че заподозрените са "получили инструкции за действия, насочени срещу консулствата на Швеция и Нидерландия, както и срещу християнски и еврейски места за поклонение".

Въпреки че връзките на заподозрените с джихадистката групировка са потвърдени, не са открити конкретни заплахи към чужденци, се казва в изявлението.

Министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу повтори разочарованието на Турция от това, което според нея е бездействие на Швеция спрямо структури, които Анкара обвинява в терористична дейност.

През юни Турция, Швеция и Финландия подписаха споразумение, целящо да преодолее възраженията на Анкара срещу кандидатурите им за членство в НАТО, като скандинавските държави се ангажираха да заемат по-твърда позиция най-вече срещу местните членове на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), която през 1984 г. вдигна оръжие срещу турската държава./БГНЕС

Анкара / Турция