Ердоган: Ликвидирахме лидер на "Ислямска държава" в Сирия

Предполагаем лидер на групировката "Ислямска държава" е бил убит в Сирия при операция, проведена от турската разузнавателна агенция МИТ, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

"Заподозреният лидер на ДАЕШ с кодово име Абу Хюсеин ал-Кураши беше неутрализиран при операция, проведена вчера (събота) от МИТ в Сирия", обяви Ердоган по телевизията.

Групировката "Ислямска държава" обяви смъртта на предишния си лидер Абу Хасан ал-Хашими ал-Кураши на 30 ноември, като го замени с Абу Хюсеин ал-Кураши.ава" е планирала нападения в Европа и Близкия изток.

Централното военно командване на САЩ съобщи, че при операцията е бил убит висш лидер на групировката ИД.

Въпреки че е прогонена от голяма част от териториите, които някога е контролирала, групировката "Ислямска държава" все още извършва нападения в Сирия./БГНЕС

Кореспондент на АФП в Северна Сирия съобщи, че агенти на турското разузнаване и местната военна полиция, подкрепяни от Турция, в събота са отцепили зона в Джиндирес, в северозападния регион Африн.

Жители разказаха пред АФП, че операцията е била насочена към изоставена ферма, която е била използвана като ислямско училище.

В средата на април Съединените щати извършиха операция с хеликоптер в Северна Сирия, като заявиха, че групировката "Ислямска държ