Ердоган: Макрон е неспособен президент

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Франция е водена от "неспособен" президент.

Ердоган и френският държавен глава Еманюел Макрон си разменят обиди в продължение на месеци, след като се оказаха на противоположни страни в конфликти, започващи с Либия и стигащи до морския спор на Турция с Гърция в Източното Средиземноморие.

Макрон вбеси Анкара миналата седмица, като предположи, че Турция "заслужава нещо друго" заради начина, по който правителството на Ердоган подхожда към външните работи.

Следващата седмица Европейският съюз ще обсъди санкционирането на Турция за изпращане на нейни военни кораби и кораби за проучване на газ във водите на Източното Средиземноморие, за които Кипър и Гърция имат претенции.

Ердоган заяви на виртуална среща на неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието, че логиката на Макрон, обвиняващ Турция за регионални проблеми, не работи.

"Ако Турция се оттегли от Сирия, би ли постигнала Сирия мир?", попита той, докато правеше преглед на списъка със закъсали държави, в които Турция и Франция подкрепят противоположните страни.

"Ако Турция се откаже от всичко, Франция би ли се отървала от хаоса, провокиран от неспособния и амбициозен човек, който оглавява Франция, и ще приеме ли политика, основана на здравия разум?"

Враждебността между двамата президенти се натрупва от времето, когато Макрон предупреди през ноември, че липсата на отговор на НАТО към турска операция в Северна Сирия показва, че алиансът се намира в състояние на "мозъчна смърт".

Турция подкрепя признатото от ООН правителство за национално съгласие в Триполи в конфликта срещу представителя на Източна Либия Халифа Хафтар.

Франция отдавна е подозирана, че насърчава действията на Хафтар, но Париж официално отрича това. /БГНЕС