Ердоган-Мекел: Анкара и Берлин да продължат принципа на взаимна изгода

Анкара се надява, че новото германско правителство ще продължи успешния курс на сътрудничество на Ангела Меркел в сътрудничеството с Турция.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви това след разговори с Меркел в резиденция "Хубер" в Истанбул днес, съобщава Анадолската агенция.

Ердоган заяви, че е обсъдил с Меркел перспективите за двустранно сътрудничество и положението в Сирия, Либия и Афганистан.

Германският канцлер Ангела Меркел има значителен принос за разрешаването на кризата в Сирия, според турският президент.

"Турция се стреми да увеличи търговския оборот с Германия до 50 милиарда долара годишно. Важен мост между Анкара и Берлин остава турската общност в Германия, която е общо богатство на нашите страни", заяви президентът Ердоган.

Според него проявите на ксенофобия, расизъм и ислямофобия продължават да бъдат основен проблем за турците, живеещи в европейските страни.

Ердоган отбеляза също, че факторът на коалиционните правителства винаги е забавял сътрудничеството между Анкара и Берлин. Б

"Без управляващата коалиция турско-германските връзки днес щяха да бъдат на съвсем различно ниво", каза турският лидер.

Предзидентът обърна внимание и на тежестта, която Турция понася във връзка с потока от бежанци и нелегални мигранти.

През последните години Турция се е превърнала в своеобразна "къща за гости" по въпроса за бежанците, каза Ердоган.

От своя страна германският канцлер Ангела Меркел заяви, че връзките между Германия и Турция винаги са се основавали на принципите на взаимната изгода. Тя изрази увереност, че следващото германско федерално правителство ще подходи към въпроса през същата призма.

Меркел обърна внимание и на проблема с незаконната миграция. Тя заяви, че ЕС ще продължи да подкрепя Турция по въпроса за противодействието на незаконната миграция.

"ЕС е готов да допринесе за предотвратяването на потока от нелегални мигранти. Подкрепата на Анкара по този въпрос е предпоставка, необходимост", каза канцлерът. /БГНЕС