Ердоган: Няма пречка за удължаване на сделката за зърно в Истанбул

Няма пречка да се удължи срокът на действие на сделката за износ на зърно от украинските пристанища, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

"Няма пречка за удължаване на споразумението за превоз. Уверих се в това отново в телефонния ми разговор със Зеленски снощи и в срещата ми с Путин. Но междувременно, ако има някакъв проблем, няма пречка да го преодолеем", заяви Ердоган.

БГНЕС припомня, че Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха на 22 юли в Истанбул споразумение за възобновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища.

В момента страните преговарят за евентуално удължаване и разширяване след крайния срок 19 ноември, за да се включи износът и на руско зърно и торове, предаде Анадолската агенция.

Ердоган заяви, че по силата на споразумението към на световните пазари са доставени над 8 млн. тона украинско зърно чрез 363 кораба. Той информира, че 62% от украинските доставки са отишли в Европа, 19,5% - в Азия, 13% - в Африка и 5,3% - в страните от Близкия изток. /БГНЕС

Анкара / Турция