Ердоган: Няма да прекратим акцията в Сирия

Ердоган отхвърли искането на Тръмп за прекратяване на огъня срещу ПКК в Сирия.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган каза късно вчера, че отхвърля искането на американския си колега Доналд Тръмп за прекратяване на антитерористичната операция на Турция в Северна Сирия.

"Г-н президентът /Доналд Тръмп – бел. ред./, поиска да обявим прекратяване на огъня. Никога няма да го направим.", каза Ердоган като повтори, че Турция изключва всякакви преговори с терористи.

"Не е възможно прекратяване на огъня в Сирия, докато отрядите на ПКК не се евакуират от граничната зона.", каза той и добави: "Казах му /на Тръмп – бел. ред./, че Турция няма да преговаря с терористите.", допълни Ердоган

Турският президент каза, че целта на операцията „Мирна пролет“ е ПКК да се премести отвъд 32 километровата зона в Северна Сирия.

По отношение на ключовия град Манбидж Ердоган каза, че терористите не трябва да остават там.

"Режимът на Асад, влизащ в Манбидж, не е много негативен (като развитие), но ПКК трябва да напуснат.", каза Ердоган. Той обаче добави, че разговорите с американски и руски представители за Манбидж и Айн Ал-Араб (Кобани) продължават.

По темата за санкциите Ердоган заяви, че Турция не се притеснява от санкции.

Коментарите на Ердоган идват ден, след като САЩ обявиха санкции срещу две турски министерства и трима висши държавни служители заради антитерористичната операция на Турция в Североизточна Сирия. /БГНЕС