Ердоган обеща "основен ремонт" на местната власт във "Векът на Турция"

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обеща да въведе нова ера в общинските услуги с визията на своята администрация „Векът на Турция“ преди местните избори, които ще се проведат на 31 март.


„Векът на Турция ще отбележи нова зора за нашите градове с новаторски напредък в общинските услуги“, обяви Ердоган пред поддръжници в Истанбул.

Подчертавайки предизвикателствата, пред които е изправена нацията, Ердоган отново засегна въпроса за "заплахата, представлявана от терористични организации като ПКК, ФЕТО и ИДИЛ".

„Преодоляхме тези заплахи с Божията помощ и непоколебимата подкрепа на нашата нация“, каза турският президент, цитират от вестник "Хюриет".

Предстоящите местни избори, особено в Истанбул, бяха централната точка на митинговата реч на Ердоган, като критиките бяха насочени към настоящата администрация, ръководена от Екрем Имамоглу от основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП).

„За съжаление, движението за местно управление, което започнахме преди 30 години в Истанбул, спря през последните пет години и дори се обърна. Тъй като тези, които трябва да управляват града, са заети с всичко друго освен с Истанбул, те дори не са успяха да поддържат проектите, които поеха, да не говорим за нови начинания“, каза Ердоган.

"Управлението на Истанбул не е работа на непълен работен ден... Или служиш на Истанбул, или пренебрегваш този град", подчерта държавният глава.

След като Имамоглу отново беше обявен за кандидат на РНП, за Ердоган е от първостепенна важност Истанбул да бъде спечелен от неговата "Партия на справедливостта и развитието" (ПСР). Лозунгът "Истанбул отново" е централен в предизборната кампания на управляващите.

„Първият ни приоритет за Истанбул е подготовката за земетресения“, каза Ердоган, обещавайки да обсъди този въпрос с Мурат Курум, бивш министър на околната среда, номиниран за кмет на мегаполиса от ПСР.

Обещанието идва на фона на повишена загриженост след опустошителните земетресения, които удариха южна Турция миналата година и взеха над 53 000 жертви. Експерти предупреждават за надвиснала заплаха от силно земетресение в района на Мармара. /БГНЕС