Ердоган обсъди с ръководителя на „Газпром” създаването на газов хъб

Ердоган и Алексей Милер, ръководител на руския енергиен гигант "Газпром", обсъдиха на среща в Истанбул проекта за построяването на нов газов хъб в Турция и доставките на руски газ.

Путин за първи път предложи създаването на газов хъб в Турция през октомври като средство за пренасочване на доставките от повредените тръбопроводи "Северен поток" и изнасянето им на европейския пазар - идея, която Ердоган подкрепи.

Путин неведнъж е заявявал, че газовият хъб може да бъде създаден в Турция сравнително бързо, като прогнозира, че на подобен пазар ще се появят много европейски клиенти.

По-рано Ердоган заяви, че руските и турските енергийни служби ще работят заедно, за да определят най-доброто място за потенциалния газоразпределителен център, като добави, че регионът Тракия в Турция, граничещ с Гърция и България, изглежда е най-доброто място.

В Турция се намират седем международни газопровода, а един от начините, по които руският газ достига до Европа, е чрез двойния газопровод TurkStream. С общ капацитет от 31,5 милиарда кубически метра (млрд. куб. м), всяка линия има годишен капацитет от 15,75 млрд. куб. м.

Европейският съюз, който досега осигуряваше около 40 % от нуждите си от газ от Русия, се стреми да се откъсне от руската енергия след инвазията на Москва в Украйна./БГНЕС

Тагове: