Ердоган обсъди ситуацията в Газа с Гутериш

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе телефонен разговор с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш преди заседанието на Съвета за сигурност на ООН, посветено на ситуацията в Газа.


От службата за връзка на президентската администрация съобщиха, че в разговора са били обсъдени очакванията на международната общност по отношение на беззаконните атаки на Израел, начините за разрешаване на хуманитарната криза и усилията за постигане на траен мир в Газа.

Ердоган заяви, че Израел продължава безразсъдно да нарушава международното право, правото на войната и хуманитарното право пред очите на международната общност и трябва да понесе отговорност за престъпленията си пред международното право.

Турският държавен глава изрази съболезнования във връзка със смъртта на повече от 100 служители на ООН в резултат на израелските атаки в ивицата Газа.

Турският лидер отбеляза, че посещението на Гутериш на пропускателния пункт Рафах е помогнало да се привлече вниманието на международната общност към случващото се в Газа./БГНЕС