Ердоган откри най-дългия висящ мост в света

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган откри днес най-дългия в света висящ мост над пролива Дарданели в Северозападна Турция, който съкращава времето за пътуване между Азия и Европа до шест минути.

Построеният от консорциум от турски и южнокорейски компании мост "1915 Чанаккале" на стойност 2,5 милиарда евро (2,8 милиарда долара) е с дължина 2,023 километра между кулите, боядисани в червено и бяло като цвета на турското знаме, което го прави по-дълъг от предишния рекордьор - моста Акаши Кайкио в Япония.

По време на двадесетгодишното си управление първо като министър-председател, а след това и като президент, Ердоган често се хвали с мегаинфраструктурни проекти, включително трети мост над Босфора.

Турският лидер ги използва като средство за стимулиране на икономическия растеж, тъй като се стреми към повторна победа на президентските избори през 2023 г.

Откриването съвпада със 107-ата годишнина от морската победа на османските сили срещу британските и френските войски в кампанията при Галиполи по време на Първата световна война.

В речта си Ердоган заяви, че мостът ще "запази жив спомена за мъчениците от Дарданелите".

Ердоган планира също да построи канал в Истанбул - алтернатива на Босфора.

Противниците му го обвиняват, че преследва суетен проект, който ще отвори Истанбул за неконтролируемо строителство и ще вкара правителството в дълбоки и до голяма степен ненужни дългове. /БГНЕС, АФП

Чанаккале/ Турция