Ердоган откри завод за електрически автомобили в Бурса

Турският президентът Реджеп Тайип Ердоган офицално откри огромният завод за производствство на електрически автомобили в Бурса.

Там ще се произвежда първата 100% турска марка автомобили - Togg. Масовото производство на автомобила ще тръгне в края на първото тримесечие на 2023 г.

Ердоган подкара и първият слязъл от конвейера електрически Togg. "Свидетели сме на сбъдването на 60-годишна мечта... Където и да отидете, можете да видите турски марки. Togg ще се появи по пътищата на много страни по света като престижна турска марка", заяви Ердоган.

Автомобилът се произвежда от консорциум от пет турски компании, наречен Automobile Initiative Group of Türkiye, или Togg, в сътрудничество със Съюза на камарите и стоковите борси на Турция (TOBB). Изграждането на инженерните, дизайнерските и производствените съоръжения на Togg започна в средата на 2020 г. Заводът е построен на площ от 1,2 млн. кв. м в квартал Гемлик в Бурса.

Бурса е наричан автомобилната столица на страната, тъй като в града се намират производствените мощности на турско-френското предприятие Oyak Renault и Tofaş, съвместно предприятие на турския Koç Holding и италианско-американския производител на автомобили Fiat Chrysler.

Togg е проектиран от италианската дизайнерска компания Pininfarina, която е създала модели за Ferrari и базирания в Калифорния производител на електрически автомобили Karma. Батерията на Togg е на Farasis. Автомобилът ще достига 80% заряд за по-малко от 30 минути при бързо зареждане. Пробегът му ще бъде между 300 и 500 км. /БГНЕС