Ердоган оцеля в едно от най-големите изпитания в политическата си кариера

При 96% от преброените бюлетини, вече е пределно ясно, че настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган печели вота на втория тур на президентските избори в Турция - безпрецедентен в 100-годишната ѝ история. Той печели 52,28% пред своя съперник, представителят на опозицията Кемал Кълъчдароглу, с 47,72%. За Ердоган са гласували 26 502 045 избиратели, а за Кемал Кълъчдароглу 24 231 855 души. Ердоган получава повече гласове в Анкара от съперника си, а в Истанбул резултатът е почти изравнен.


Право на вот на втория тур имаха 64 197 419 души.

Както и на първия тур, и на този избирателната активност също е висока - 85,50%.

На първия тур на президентските и парламентарни избори, проведен на 14 май, за настоящия президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган - на власт от 2003 г. и непобеден в повече от дузина национални гласувания - гласуваха 49,52% от имащите право на глас 64 190 651 турски граждани. Основният му опонент Кемал Кълъчдароглу получи 44,88% от гласовете на избирателите. На трето място е кандидатът на Алианса АТА Синан Оган, който печели 5,17%.

Съобщената избирателна активност достигна почти 90% в това, което се превърна в референдум за най-дългогодишния лидер на Турция и неговата партия с ислямски корени.

Кемал Кълъчдароглу е лидер на Народнорепубликанската партия (НРП) и бе избран за кандидат на алианс от 6 партии.

Вторият тур даде на Ердоган, лидер на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) време да прегрупира силите си и да промени дебата.

Реджеп Тайип Ердоган е 12-ият и настоящ президент на Турция от 2014 г. насам. Той промени страната си повече от всеки друг лидер след Мустафа Кемал Ататюрк.

Ердоган ръководи 85-милионната държава през една от най-променящите се и разединяващи я епохи. Турция се превърна във военна и геополитическа сила, която играе роля в конфликти от Сирия до Украйна. Влиянието на страната, член на НАТО, както в Европа, така и в Близкия изток, прави резултата от изборите толкова важен за Вашингтон и Брюксел, колкото и за Дамаск и Москва. Ердоган е възхваляван в консервативна Турция, която по време на неговото управление преживя бум в развитието си. По-религиозните гласоподаватели също са му благодарни за решението да премахне ограниченията от светската епоха за забрадките и да открива повече ислямски училища.

Но първото десетилетие на Ердоган, което бе белязано от икономическо съживяване и затопляне на отношенията с Европа, бе последвано от второ, изпълнено със социални и политически сътресения.

Първо като министър-председател от 2003 г., а след това като пряко избран президент от 2014 г., Реджеп Тайип Ердоган разгърна "мускулите" на Турция като регионална сила, защитаваше мюсюлмански каузи и бързо преодоляваше вътрешната опозиция.

На настоящите избори Ердоган бе изправен пред едно от най-големите изпитания в политическата си кариера, докато Турция се задъхва от високата инфлация и най-опустошителното земетресение от 1999 г. насам.

С корени от Ризе, Реджеп Тайип Ердоган е роден в Истанбул на 26 февруари 1954 г. През 1965 г. завършва основното училище Касъмпаша Пияле, а през 1973 г. завършва средното си образование в истанбулското училище Имам Хатип (религиозна професионална гимназия). През 1981 г. завършва висше образование във Факултета по икономика и административни науки на Университета Мармара.

Ердоган участва активно в дейността на "Партията на благоденствието" (ПБ), създадена през 1983 г., и през 1984 г. е избран за ръководител на окръг Бейоглу. През 1985 г. е избран за областен ръководител на "ПБ" в Истанбул и през същата година става член на Централния изпълнителен съвет на партията.

Този период му носи популярност и на местните избори през 1994 г., Ердоган е избран за кмет на Истанбул. Той изкарва изключително успешен мандат. Многогодишни проблеми с водоснабдяването, боклука, замърсяването от природен газ, транспортната безизходица и големите дългове на града биват решени. По този начин Ердоган осъществява пробив в историята на общината и печели доверието на хората.

Мандатът му е прекратен през декември 1997 г. заради ефективна присъда.

На 14 август 2001 г. Ердоган основава заедно с приятелите си "Партията на справедливостта и развитието" (ПСР) и е избран за председател на ПСР от Съвета на учредителите. Партията се радва на широка обществена подкрепа в страната и още през първата година от създаването си тя става единствената управляваща партия с мнозинство от две трети в края на парламентарните избори, проведени през 2002 г.

Ердоган става министър-председател на 15 март 2003 г. и предприема редица реформи, които връщат силата на турската лира. Осъществява редица обществени проекти за училища, язовири, болници и т.н. Партията му печели последователно парламентарните избори през 2007 и 2011 г. Избран е за 12-и президент на 10 август 2014 г., Реджеп Тайип Ердоган е и първият президент на Република Турция, избран с всеобщо гласуване.

След референдум през 2017 г. за внасяне на промени в конституцията, на президентските избори през 2018 г. печели 52,59% от гласовете и е преизбран за президент. /БГНЕС

Категории: